Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nema injekcija ni za lek!

rssBookmark and Share

04.04.2013. Izvor: Novosti-JužnaSrbija.Info

Nestašica medikamenata u vranjskom zdravstvenom centru. Lek može da se refundira, ali pacijenti negoduju.

Nema injekcija ni za lek!

Pacijenti vranjskog zdravstvenog centra ovih dana prinuđeni su da neke medikamente i gotovo sve injekcije kupuju. Iako taj novac može da se refundira, u Zdravstvenom centru je nastao popriličan haos, jer mnogi pacijenti odbijaju da kupe injekcije, ili bar burno protestuju.

Radim za 15.000 dinara mesečno i trenutno mi je dvoje dece bolesno. Sada kupujem injekcije i lekove. Ne pitajte me kako se snalazim, sestre od gužve ne stižu da popune papire za refundiranje. Na kraju čovek odustane - priča jedna majka koja je dovela decu kod lekara.

Lekari i medicinske sestre se žale da su na meti nervoznih pacijenata koji nemaju razumevanja za njihov položaj. Direktor vranjskog zdravstvenog centra Uroš Trajković, kaže da nema mesta panici i do rasprava između pacijenata i medicinskog osoblja dolazi zbog nepoznavanja procedure, jer se pacijentima uredno refundiraju troškovi na šalterima bolnica.

- Nekih lekova nema, jer su mnogo jeftini, pa se onima koji ih proizvode ne isplati da ih prodaju po tako niskim cenama, što je slučaj i sa jednim od citostatika, koga trenutno nema u celoj Srbiji. Ljudi se snalaze i nabavljaju ga u okolnim zemljama - navodi Trajković.

- Još jedan od razloga nastanka ovog problema je “prazan hod” u nabavci koji treba de se prevaziđe ovih dana.

- Veledrogerije sa kojima imamo sklopljene ugovore, zbog svojih finansijskih poteškoća nisu u stanju da nas snabdevaju, pa sada treba ispoštovati proceduru i raspisati tender za nove dobaljače - kaže Trajković.

PREMA rečima direktora ZC, nestašica lekova i injekcija u vranjskom zdravstvenom centru mogla bi da potraje najduže još nekoliko dana. Najkritičnija situacija je sa citostatikom 5 - “fluaracilom”, zatim nema “jugocilina”, “gentamicina”, “deksazona” ,”urbazona”, “novalgetola”, “ketonala” …


#   Uroš Trajković   medicinske sestre
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima