Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vranje: Devojčica umrla zbog greške lekara

rssBookmark and Share

15.03.2011. Slađana VELjKOVIĆ, Novosti

Obdukcija pokazala da je petogodišnja Dijana Marinković iz Vranja stradala zbog lekarskog propusta. Traheotomija rađena na mrtvom detetu. Sledi krivični postupak protiv dvojice lekara

Mala Dijana ugušila se zbog nesnalažljivosti lekara
Mala Dijana ugušila se zbog nesnalažljivosti lekara
VRANjE - Stručno mišljenje Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, o uzroku smrti petogodišnje Dijane Marinković iz Ćukovca kod Vranja konačno je stiglo u ovdašnji Osnovni sud. Iako je dokumentacija u Vranju već pet dana roditeljima još uvek nije zvanično saopšteno kako je umrla njihova ćerka.

- Išli smo u sud, a otuda su nas uputili u Osnovno tužilaštvo. Tamo nam je, pak, rečeno da je tužilac na godišnjem odmoru i da dok se on ne vrati ne možemo da vidimo šta piše u nalazu beogradskih profesora - kaže Bojan Marinković, Dijanin otac.

Odgovor su potražili i u višem tužilaštvu, ali su im i tamo rekli da „čekaju da se sa odmora vrati tužilac Miodrag Mitić“.

- Uspeli smo, međutim, posle dugog ubeđivanja da nezvanično u ovom tužilaštvu saznamo da je nalaz beogradskih stručnjaka takav da jasno ukazuje na ozbiljne propuste dvojice lekara iz Vranja koji su one kobne noći bili na Dečjem odeljenju vranjske bolnice - tvrdi Marinković.

Ista saznanja ima i advokat porodice Marinković Zoran Jakovljević iz Beograda.

- Ni ja nisam video nalaz Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, ali sam nezvanično saznao da će biti krivičnog postupka protiv dvojice lekara iz Vranja. Tamo još piše da je traheotomija rađena na mrtvom detetu - objašnjava Jakovljević.

To je, po njemu, znak da su lekari bili u panici kad su tako nešto mogli da urade. Za porodicu Marinković je nalaz iz Beograda, pak, tračak nade da će pravda biti zadovoljena.

- Našu Dijanu ništa ne može da vrati, toga smo savršeno svesni. Ali, ako će ovo pomoći da se ovo više nikom ne desi spremni smo da idemo do kraja - kaže Ivana Marinković.

I Bojan i ona svesni su da će proces biti dugotrajan i mučan:

- Znamo i ko su ta dvojica. Dolazio je nedavno kod nas kući njihov kolega koji je i one noći bio tamo. Objašnjavao nam je da su bili potpuno izgubljeni i da nisu znali šta rade. Ali, to na sudu neka dokazuju zašto su bili tako zbunjeni - odlučan je Bojan.

Petogodišnja Dijana umrla je na Dečjem odeljenju vranjske bolnice 7. januara ove godine. Prethodnog dana su je majka i baka dovodile kod lekara koji je konstatovao da ima upalu grla i prepisao joj injekcije. Bilo joj je dobro sve do uveče kad je dobila visoku temperaturu. Marinkovići su došli u hitnu pomoć gde su detetu dali injekciju za snižavanje temperature.

Dijanino zdravstveno stanje se, međutim, u toku noći dramatično pogoršalo i počela je da se guši. Ponovo su je doveli u Hitnu pomoć, a odatle su ih poslali na Dečje odeljenje. Tu počinje prava drama - prvo nailaze na zaključana vrata, a onda kad su silom provalili u bolnicu, čak petoro lekara pokušava da pomogne nesrećnom detetu umesto da je prevezu u Niš, kako je prvobitno odlučeno. Po priči roditelja i rodbine, usplahirene medicinske sestre jure kroz hodnike i pokušavaju da nađu skalpel i gazu. Drama traje sve do 4.45 kada je devojčica izdahnula.

Lekari na Institutu za sudsku medicinu u Nišu ustanovili su da je dete umrlo zbog gušenja koje je bilo posledica jake upale grla.

SVE IMAMO U HITNOJ POMOĆI - Ta priča da u hitnoj nema toplomera, a na Dečjem odeljenju skalpela prosto nije tačna. U opremanje je poslednjih godinu-dve mnogo uloženo, a da li je to i upotrebljeno i kad, to ćemo tek da vidimo - izjavio je povodom slučaja Marinković Uroš Trajković, direktor Zdravstvenog centra u Vranju.

NUDILI KUHINjSKI NOŽ Ovaj lekar što je dolazio kod nas kući rekao nam je da je mogao da je spase samo da je imao skalpel. Tražio je onda bilo kakav nož, a oni su mu doneli kuhinjski, onaj reckasti, za hleb! Tek kad je dete bilo potpuno modro našli su skalpel, on je napravio tu traheotomiju, ali bilo je kasno - priča Bojan.



#   Uroš Trajković   medicinske sestre   dečje odeljenje   Osnovni sud   Ana Marinković   Bojan Marinković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima