Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врање: Девојчица умрла због грешке лекара

rssBookmark and Share

15.03.2011. Слађана ВЕЉКОВИЋ, Новости

Обдукција показала да је петогодишња Дијана Маринковић из Врања страдала због лекарског пропуста. Трахеотомија рађена на мртвом детету. Следи кривични поступак против двојице лекара

Мала Дијана угушила се због несналажљивости лекара
Мала Дијана угушила се због несналажљивости лекара
ВРАЊЕ - Стручно мишљење Судско-медицинског одбора Медицинског факултета у Београду, о узроку смрти петогодишње Дијане Маринковић из Ћуковца код Врања коначно је стигло у овдашњи Основни суд. Иако је документација у Врању већ пет дана родитељима још увек није званично саопштено како је умрла њихова ћерка.

- Ишли смо у суд, а отуда су нас упутили у Основно тужилаштво. Тамо нам је, пак, речено да је тужилац на годишњем одмору и да док се он не врати не можемо да видимо шта пише у налазу београдских професора - каже Бојан Маринковић, Дијанин отац.

Одговор су потражили и у вишем тужилаштву, али су им и тамо рекли да „чекају да се са одмора врати тужилац Миодраг Митић“.

- Успели смо, међутим, после дугог убеђивања да незванично у овом тужилаштву сазнамо да је налаз београдских стручњака такав да јасно указује на озбиљне пропусте двојице лекара из Врања који су оне кобне ноћи били на Дечјем одељењу врањске болнице - тврди Маринковић.

Иста сазнања има и адвокат породице Маринковић Зоран Јаковљевић из Београда.

- Ни ја нисам видео налаз Судско-медицинског одбора из Београда, али сам незванично сазнао да ће бити кривичног поступка против двојице лекара из Врања. Тамо још пише да је трахеотомија рађена на мртвом детету - објашњава Јаковљевић.

То је, по њему, знак да су лекари били у паници кад су тако нешто могли да ураде. За породицу Маринковић је налаз из Београда, пак, трачак наде да ће правда бити задовољена.

- Нашу Дијану ништа не може да врати, тога смо савршено свесни. Али, ако ће ово помоћи да се ово више ником не деси спремни смо да идемо до краја - каже Ивана Маринковић.

И Бојан и она свесни су да ће процес бити дуготрајан и мучан:

- Знамо и ко су та двојица. Долазио је недавно код нас кући њихов колега који је и оне ноћи био тамо. Објашњавао нам је да су били потпуно изгубљени и да нису знали шта раде. Али, то на суду нека доказују зашто су били тако збуњени - одлучан је Бојан.

Петогодишња Дијана умрла је на Дечјем одељењу врањске болнице 7. јануара ове године. Претходног дана су је мајка и бака доводиле код лекара који је констатовао да има упалу грла и преписао јој ињекције. Било јој је добро све до увече кад је добила високу температуру. Маринковићи су дошли у хитну помоћ где су детету дали ињекцију за снижавање температуре.

Дијанино здравствено стање се, међутим, у току ноћи драматично погоршало и почела је да се гуши. Поново су је довели у Хитну помоћ, а одатле су их послали на Дечје одељење. Ту почиње права драма - прво наилазе на закључана врата, а онда кад су силом провалили у болницу, чак петоро лекара покушава да помогне несрећном детету уместо да је превезу у Ниш, како је првобитно одлучено. По причи родитеља и родбине, усплахирене медицинске сестре јуре кроз ходнике и покушавају да нађу скалпел и газу. Драма траје све до 4.45 када је девојчица издахнула.

Лекари на Институту за судску медицину у Нишу установили су да је дете умрло због гушења које је било последица јаке упале грла.

СВЕ ИМАМО У ХИТНОЈ ПОМОЋИ - Та прича да у хитној нема топломера, а на Дечјем одељењу скалпела просто није тачна. У опремање је последњих годину-две много уложено, а да ли је то и употребљено и кад, то ћемо тек да видимо - изјавио је поводом случаја Маринковић Урош Трајковић, директор Здравственог центра у Врању.

НУДИЛИ КУХИЊСКИ НОЖ Овај лекар што је долазио код нас кући рекао нам је да је могао да је спасе само да је имао скалпел. Тражио је онда било какав нож, а они су му донели кухињски, онај рецкасти, за хлеб! Тек кад је дете било потпуно модро нашли су скалпел, он је направио ту трахеотомију, али било је касно - прича Бојан.



#   Урош Трајковић   медицинске сестре   дечје одељење   Основни суд   Ана Маринковић   Бојан Маринковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима