Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлија Петар Костић, најмлађи учесник, победник је Богојављенског пливања (ФОТО)

rssBookmark and Share

Медијана градска општина 19.01.2017. Јужна Србија Инфо

Петар Костић, студент Машинског факултета у Нишу, витез је Богајављенског пливања које је одржано у организацији Градске општине Медијана.

Нишлија Петар Костић, најмлађи учесник, победник је Богојављенског пливања (ФОТО)

Занимљиво је да је Петар са непуних 20 година био најмлађи учесник овог такмичења, али и то што је био прва резерва на списку пријављених кандидата.

Овај млади Нишлија је све такмичаре оставио иза себе неколико метара и то на старту.

"Други пут сам учествовао. Овог пута сам имао бољу подршку па сам и победио. Некада сам се рекреативно бавио пливањем што ми је сада значило",  рекао је Костић.

Он је до Општине Медијана добио новчану награду од 30.000 динара,часни крст, златни ланац, привезак у облику крста и ловоров венац.

"Немам речи за храброст наших пливача. По овој хладноћи то је прави подвиг. Ове године пливала је и једна дама, посебно признање јој одајем", рекао је председник Градске општине Медијана Милан Крстић и додао,  " Да општина организује манифестације које негују традицију, чувају од зла, а доносе добро, показује и велики број посетилаца на температури од минус четири степени, по јаком и хладном ветру. И њима велико хвала што прате своју општину и што су дошли да подрже пливаче" нагласио је Крстић.

Сви учесници пливања такође су добили поклоне од Градске општине Медијана.

По традицији, на Богојављење, у трци за Часни крст учествовало је 19 пливача, од чега по један представник Полицијске управе у Нишу, Жандармерије и Војске Србије. Ове године за титулу витеза Часног крста борила  се и једна жена, 35- годишња Јованка Моровић , апсолвент медицине и мајка троје деце. Најмлађи пријављени пливач имао је 20 година, а најстарији 70. Сви пливачи прошли су здравствене прегледе и добили потврду да могу учествовати у овом такмичењу. Пре скока у воду, пливачи су симболично пустили по једног голуба.

У Нишу је пливање у организацији Градске општине Медијана одржано по једанаести пут, уз свесрдну помоћ Нишке епархије, Спортског центра „Чаир“, Треће бригаде копнене војске Србије, Одреда Жандармерије, 63. Падобранске бригаде, Управе за ванредне ситуације, Полицијске управе , Завода за хитну медицинску помоћ, Кола српских сестара и Удружења голубара „Цар Константин“. Посетиоцима су као и сваке године служени  топли напици – кувана ракија и чај.
Обележавање Богојављења, као једног од највећих хришћанских празника представља спомен на дан када су се у тренутку крштења Исуса Христа први пут заједно појавили Отац, Син и дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете тројице који су постали симбол вере.

ГО Медијана


#   Медијана градска општина   богојављење   часни крст   базени   пливање за Богојављенски крст   градске општине   Милан Крстић   Чаир СЦ   Петар Костић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима