Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Acne vulgaris

Bookmark and Share

03.06.2014. Vlada

ACNE VULGARIS – У Dr VAIS ЦЕНТРИМА ОД САВРЕМЕНЕ ДИЈАГНОСТИКЕ ДО ИНДИВИДУАЛНИХ ТЕРАПИЈА И ФИЗИКАЛНИХ ПРОЦЕДУРА!

Acne vulgaris

Acne vulgaris (уобучајене акне или бубуљице) су запаљенско обољење коже, које обично настаје током пубертета, као резултат појачаног реаговања лојних жлезди на уобичајене нивое мушког полног хормона (тестостерона) и развоја бактеријске инфекције, коју узрокује Propionibacterium acnes. Не може се поуздано предвидети колико дуго времена ће оне опстати, а код неких особа се задржавају и у тридесетим и четрдесетим годинама живота.

Акне се најчешће јављају на лицу, грудима, леђима, раменима, надлактицама, једном речју, на местима појачане активности лојних жлезди, а манифестују се комедонима (митисери), папулама, пустулама (гнојанице), цистама, поткожним бубуљицама. Као последица акни, врло често остају флеке и ожиљци.

У периоду пубертета, када су млади људи иначе склони осећању несигурности, акне могу смањити самопоуздање и довести до депресије. Осим опште хигијене тела, неопходно је посветити пажњу свакодневној, локалној хигијени коже. Јутарња и вечерња нега захтевају темељно чишћење коже (млеко за чишћење, гел...), умивање, употребу адекватног тоника или лосиона и обавезну терапијску крему за регулацију лојница, санацију упалних процеса и регенерацију оштећене коже.

Здрав хигијенско-дијететски режим подразумева и здраву исхрану, а то значи пуно свежег воћа и поврћа, а избегавање масних и слатких јела, сухомеснатих производа, јаких зачина...

Варење и столица морају бити регулисани како се у организму не би задржавали токсини. Нажалост, све ово није довољно да кроз пубертет прођете без акни, јер сем кућне терапије неопходне су и салонске процедуре у виду хигијенског третмана коже са обавезним пилингом и екстракцијом комедона, јер управо из њих и настају све остале промене.

И да разјаснимо вечиту дилему везану за акне:„коме се обратити козметичару или лекару?“ Одговор је врло логичан: масну кожу негују, а комедогену чисте козметичари!Болесну кожу пак лече лекари! Осим хигијенских третмана, неопходно је спровести и локалну терапију, од примене антибиотика па до употребе кортико препарата и препарата за регулацију рада лојних жлезди уз обавезну примену савремених физикалних процедура (ласер, ултразвук...), у тежим слчајевима и дерматохируршке интервенције у виду пункције, дренаже, коагулације, инцизије, дермоабразије...

Према томе, јасно је да стручни тим медицинских козметичара и терапеута на челу са лекаром козметологом или дерматологом и дугогодишњим искуством-увек побеђује! Зато га и не треба мењати!

Коментара: 0


#   Dr VAIS   Стручни тим
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима