Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Повећање акцизе на гориво или како народу одрати кожу са леђа!

Bookmark and Share

13.11.2015. Пише: Драган Радовић

Александар Вучић је најавио скромно повећање пензија и појединих плата које су срамно смањене пре годину дана.
Џејмс Руф, шеф мисије ММФ, одобрио је повећање, уз услов да истовремено буду повећане акцизе на гориво!!!

Повећање акцизе на гориво или како народу одрати кожу са леђа!

По ко зна који пут се питамо:

1. докле ће држава повећавати разне намете како би увећала приходе у буџету, са једне стране,
2. докле ће иста држава затварати очи према пореским утајама од четири милијарде евра заштићених привредника, са друге стране?

Министарство финансија на чијем челу је Душан Вујовић (то је онај исти човек, министар и Проф. др Душан Вујовић, редовни професор на приватном Факултету за економију, финансије и администрацију „ФЕФА“ – није „УЕФА“, али личи, а Вујовић је један од највећих балканских па и светских економских дриблера), за кога се слободно може рећи да је тренутно највећи уништитељ српских привредника, наставља са мерама које ће додатно урушити и овако катастрофални привредни амбијент, а стандард грађана посебно.

Зашто Министарство финансија по други пут у врло кратком року најављује повећање акциза, први пут 7,5% на цену квч. струје које важи од 01.08.2015.?

Да ли то Вујовић хоће да каже да су акцизе џокер за пуњење буџета?

Ако јесу, зашто се држава не бори против криминалних утаја које односе чак 300 милиона евра буџетских прихода, како је објавила Владина Канцеларија за сарадњу с медијима још 23.10.2013.г, и то само на трговини нафтним дериватима и дуванским производима.

Прецизније, на нафтним дериватима утаје су достигле 100 милиона евра, како су захватања на једном литру горива 53%, добијамо 183 милиона литара дизела и бензина продатих на црно. Одакле толике количине „црног“ горива? Само је један одговор могућ: то гориво из легалних токова је „опрано“ кроз папире и пласирано без евидентирања промета – поступак који је врло једноставно открити!!! Тај „поступак“ управо треба да открије Министарство финансија – Пореска управа Србије, која то не ради.

На нелегалној трговини дуванским производима утаје су 200 милиона евра, речено је у истом саопштењу. Како су на овој роби захватања већа, да би се остварила наведена утаја потребно је на црно продати робе за 300 милиона евра!!!

Ове количине је једино могуће обезбедити, поново, из легалних извора, преко лажних папира „опрати“ и пласирати на црно без регистровања промета. Највећи кривац: исто Министарство финансија, већ неколико пута поменуто у претходном делу текста.

Представници Владе и Канцеларија за односе с јавношћу до сада никада нису помињали утаје на „Осталој акцизној роби“ у коју спадају сва алкохолна пића (пиво, вино, жестока домаћа и увозна пића) и кафа.

Процене су да невероватних 80% свих жестоких алкохолних пића заврши на црном тржишту, чак трећина кафе, половина производње вина и трећина производње пива, што додатно смањује буџетске приходе за додатних 100 милиона евра.

На губитак прихода од акциза треба додати 20 милиона евра који ће нестати у наредном периоду на годишњем нивоу услед крађе струје која је, по изјави председника Владе из августа прошле године, достигла 18% годишње производње (у 2013.г. крађе су однеле 4,6 млрд.квч.).

Да подсетимо, већ неколико пута је најављено увођење акциза и за газиране производе, вероватно ће се и то десити када здравствени радници буду тражили повећање зарада.

Из свега изнетог, поставља се логично питање: зашто Влада и Министарство финансија не спрече огромне утаје на акцизној роби, јер би се тако значајно повећали буџетски приходи и не би морали повећавати акцизе на гориву које је и овако најскупље у региону?

Фејсбук...

Одговор је још логичнији: ни Влада, ни Министарство финансија не спречавају ове огромне утаје, јер не желе да спрече ове криминалне радње зато што овом робом могу „баратати“, тј. „радити“ само високозаштићени привредици који се не упуштају у „шверц“ ако немају подршку из „врха“, тј. из саме Владе и Министарства финансија!!!

Уосталом, колач од 400 милиона евра се не препушта ником да би се „тамо неко обогатио“, добар део се врати „онима који покривају све ове акције“.

Ако неко није добро разумео, трговином акцизним производима на црно, у рукама заштићених трговаца остаје 400 милиона евра утајених пореза, у готовини!!!

Готовина је врло лако дељива роба: један део одлази заштитницима (политичарима, криминализованим службеницима МУП-а, Пореске управе Србије, вероватно и странкама), други део остаје трговцима – сви су чисти, сигурни, пуни „к’о брод”).

Зато грађани морају поднети још много пута увођење других и већих акциза, вероватно и повећање стопе ПДВ-а, већ од јануара веће износе пореза на имовину и ко зна шта још…

НАПОМЕНА (за све оне који нису разумели које количине робе су пласиране на црно):

1. 183 милиона литара нафте и бензина
2. 300 милиона евра разних дуванских производа (непознат број кутија цигарета)
3. 50 милиона литара жестоких пића
4. 75 милиона литара вина
5. 8 милиона килограма кафе
6. 180 милиона литара пива

После свега изнетог потпуно је јасно да ли има потребе повећати акцизе на гориво!

Коментара: 1


#   гориво   акцизе   Пореска управа   Министарство финансија   Душан Вујовић   ММФ   здравствени радници   Драган Радовић   алкохолна пића
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-0)

    Milisav Petrovic, 13.11.2015.:
    Da li je moguće da su pljačke na akciznoj robi dostigle 400 miliona evra. zašto tužilaštvo ne reaguje, pa ove količine robe mogu da proizvedu samo strane kompanije koje su pokupovale sve naše fabrike i niko drugi. ako je ovo sve tacno zašto ne reaguje Vučić. on je govorio da će suzbiti kriminal i korupciju. Sramota je da profeosori u školama rade za 40 hiljada i da nam uče decu. a lekari za 55 hilajda i zato odlaze u inostranstvo, a tek će.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима