Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На два градска Трга у Нишу постављени соларни пуњачи

rssBookmark and Share

Ниш 12.11.2017 Јужна Србија Инфо

Градска општина Медијана почетком месеца поставила је два у низу соларних дрвета, на Тргу Републике и на Тргу краља Александра, на којима ће грађани моћи да пуне батерије мобилних телефона, таблета и ајфона.

На два градска Трга у Нишу постављени соларни пуњачи

Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић рекао је да је соларно дрвеће потпуна новина не само за Ниш већ и за целу Србију.

- Ниш постаје велеград, јер је први град у Србији који ће имати  чак седам соларних дрвета. Један од услова Европске уније је и употреба обновљивих извора енергије, што овим пројектом и постижемо – рекао је Коцић и појаснио.

- Соларно дрво има пет пуњача, тако да пет уређаја могу да се пуне истовремено. Три дана може да ради без икаквог напајања. Има две лед сијалице у виду штапића, које се гасе дању а пале ноћу. Лед сијалице су у плавој боји, у вечерњим сатима служе за осветљење простора, што је квалитет више у времену промоције штедње енергије – додао је Коцић, и позвао грађане да чувају новопостављене објекте.

Дрво је обезбеђено сигурносном камером, има клупе за седење од квалитетног дрвета, пресвучене су воском да не упијају воду. Цела конструкција је од пластифицираних кутија . На врху је соларни панел од 80 вати, са десетом генерацијом фото ћелија, које раде на мале изворе светлости, и без сунчеве енергије.

Поред Трга Републике и Трга Краља Александра још пет соларних дрвета ће наредних дана бити постављено на следећим локацијама: Парк Чаир, два дрвета у Парку Свети Сава, код Официрског дома и у Брзом Броду.

Соларно дрво трансформише соларну енергију у електричну, што ће грађанима и туристима омогућити пуњење батерија мобилних телефона и осталих паметних уређаја на прометним местима у Нишу. Поред практичне примене жеља је подизање свести грађана о обновљивим изворима енергије као потенцијалу који се не користи довољно. Циљ је наравно, екологија, уредна и зелена Градска општина Медијана, па и Град Ниш.

Вредност целокупног пројекта је 1,040 милион динара, извођач Електроник-лаб.

Коментара: 0


#   Ниш   мобилни телефони  соларни панели  Трг краља Александра  Небојша Коцић   таблет рачунари  пуњач  Трг Републике  Соларно дрво
@
[ Додај коментар ]