Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поразно: Србија је земља са најмање часова матерњег језика!

rssBookmark and Share

Ниш 09.09.2017 Белами портал, Јужна Србија Инфо

Граматика српског језика се сврстава у ред најтежих, али када се ради о Нишлијама, они немају проблема. Теоретски је све у реду. У нашем језику су у функцији седам падежа и ту не постоји никаква дилема. У Нишу се, кажу зли језици, користе четири, али све чешће и један.

Фото: Политика
Фото: Политика

Злобници то пластично објашњавају на примеру града: ја сам из Ниш, идем у Ниш, долазим из Ниш. И тако редом. Да није све баш тако црно, потврђују професори српског језика и књижевности који тврде да деца и нису толико неписмена. Па опет, то све зависи од школа у којима похађају наставу. Србија је земља са најмање часова матерњег језика у школама. Можда зато и имамо 164.884 неписмених. У основној школи имамо четири до пет часова недељно, у Русији и Словачкој има их девет, а у Француској 10. Развијене земље брину о матерњем језику и о писмености свог становништа, пише портал Белами.

“Ученици који долазе код нас у средњу школу су ђаци са високим оценама из српског језика у основним школама”, каже Гордана Младеновић, професор српског језика и књижевности у Правно-пословној школи у Нишу, која већ 20 година ради у настави и која је прадавала генерацијама и генерацијама средњошколаца. “Оно са чим се ми, као професори, све чешће суоачавамо када се ради о средњошколцима, а у последње време је то баш приметно, је да нове генерације које долазе, иако имају високе оцене из матерњег језика, све мање читају литературу из књижевности. Част изузецима, али многи од њих читају јер морају, или, како би смо ми то рекли, за оцену, а не из задовољтсва и да би себе оплеменили.За часове се довијају, користе књижевне критике, препричана дела и слично”.

Професорка Гордана Младеновић сматра да је овакво понашање ученика последица, не само њихове незаинтересованости, већ и школског програма, па и времена у коме живе.

Коментара: 0


#   Ниш   писменост  падежи  нишки дијалект  југ Србије  српски језик
@
[ Додај коментар ]