Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Такмичри БУМФеста растерали облаке по пети пут

rssBookmark and Share

14.05.2016. Јужна Србија Инфо

Ученици и професори Машинско техничке школе "15.мај" у сарадњи са Амбасадом Аустралије, традиционално су организовали такмичење у бацању бумеранга "БУМФест".

Такмичри БУМФеста растерали облаке по пети пут

Иако је првобитно било у плану да се такмичи 23 такмичара, која су ушла на финале, коначна цифра финалиста је прешла број од 30 такмичара. По први пут на такмичењу су се такмичили и ученици Гимназија.

Најбољи бацач бумеранга на Балкану за 2016-ту годину је седамнаестогодишњи Александар Младеновић.

Четвртину такмичара чиниле су и девојке, једна од њиих је и Тамара:
„Треба да се погоди ветар и избачај, што није баш лако. Ако се неко нађе на путу може баш јако и да удари. Потребно је да се баца на широкој равници где нема дрвећа или нечег другог што ће да смета да се бумеранг врати“, објашњава Тамара, једна од овогодишњих такмичарки.

Такмичење је отворила Амбасадорка Аустралије у Републици Србији, Њ.Е. Џулија Патриша Фини, а такмичењу су присуствовали и проф.др. Мирослав Милутиновић, председник ГО Црвени Крст, Милан Пешић, градски већник за омладину и спорт, Марина Костић, начелница Управе за образовање и многобројни други гости.

„Као Амбасадорка Аустралије путовала сам свуда по свету, била сам на разним местима, али сам морала да дођем у Ниш да присуствујем први пут у животу, такмичењу у бацању бумеранга“, казала је Амбасадорка Аустралије у РС, Џулија Фини.

„Ово је диван, креативан фестивал који окупља младе људе и желим да организаторима пренесем честитке у име Амбасаде, на одличној организацији такмичења. Ове године сам довела свог колегу, првог секретара Амбасаде Мариса Тебециса, који ће покушати да окуша срећу у бацању бумеранга“.

Идејни творац фестивала, Иван Ногић каже да се није надао да ће његова и идеја ученика прерасти у фестивал оваквих размера:
„Да будемо реални, никада нисам могао да замислим да ће моја идеја заживети, ево већ пет година. Славимо мали јубилеј са надом да ћемо наредне године бити још већи. У плану је да фестивал траје два дана, будући да су нам многи писали да због радног времена не могу да доведу своју децу на фест“, изјавио Ногић.

И друго и треће место остало је у Нишу и то за ученика МТШ „15.мај“ и Прехрамбено – хемијске школе. Након три година, ово је први пут да Ниш поново има најбољег бацача бумеранга.

Захваљујући парнетима, школи организатору је било знатно лакше да организује овај догађај:
„Наша манифестација не би могла да изгледа овако без наших партнера и пријатеља. Свакако је главни партнер пројекта Амбасада Аустралије и ми смо веома поносни на сарадњу са њима. Надамо се да ћемо и наредних година имати исто или више партнера“, изјавила је проф. Славица Јукић, директорка МТШ“15.мај“.

Иако је у целом граду падао град величине грашка, на платоу испред логора „Црвени Крст“ није пала ни кап кише, тако да се на платоу могла чути реченица : „Бацачи су растерали облаке“. На свечаном отварању наступили су храбри малишани дечијег хора „Чаролија“, а за крај присутни су могли да виде наступ плесне групе „ЈУГРАН“ из Алексинца. 

„Ова плесна група и цео фест су заиста добра идеја ове школе. Био сам и претходних година, а од ове године могу рећи да је фест заиста одлично одрађен. ГО Црвени Крст је и финансијски помогла организацију овог догађаја и мислимо да је то право уложен новац“, изјавио је проф. Мирослав Милутиновић, председник ГО Црвени Крст.

У склопу феста, одржана је и зелена соба, коју је водила Марија Булатовић, ученица школе, а емисија УЖИВО емитована је преко сајта школе. У емисији су лутајући репортери шетали од места до места и разговарали са случајним пролазницима.

Током трајања фестивала на платоу испред логора могле су да се виде и патроле Хитне помоћи и полиције.

Овогодишњи БУМФест одржан је у петак, 13. маја на платоу испред логора „Црвени Крст“. Парнети на пројекту били су: Министарство омладине и спорта, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Амбасада Аустралије, Град Ниш, Општина Црвени Крст, ЈКП Паркинг Сервис, ЈКП Медијана, Хитна Помоћ Ниш, Capital Australis, Nimusic. Суорганизатор феста је ТШ "Прота С. Димитријевић" из Алексинца.

Јован Милић

 

Коментара: 0


#   Хитна помоћ   образовање   Јован Милић   Паркинг сервис   Градски већник   Министарство просвете   Мирослав Милутиновић   Милан Пешић   Александар Младеновић   Славица Јукић   Џулија Фини   Иван Ногић   Марина Костић   Амбасада Аустралије
@


 


[ Додај коментар ]