Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Филмске сусрете отвара филм „Бићемо прваци света“

rssBookmark and Share

13.08.2015. М.Н. Белами, Јужна Србија инфо

Јубиларни 50. Фестивал глумачких остварења, који почиње у суботу, 22. августа, на Летњој позорници у Тврђави, отвориће филм „Бићемо прваци света“.

Фото: НКЦ
Фото: НКЦ

Прве фестивалске вечери, на истој локацији, биће приказан и „Мали Будо“, дебитантско редитељско остварење Данила Бећковића.

Сутрадан, у недељу, такође на Летњој позорници, на репертоару су филмови „Панама“ и „Небо изнад нас“, док су за понедељак предвиђена три филма: „Исцељење“, који ће бити приказан у биоскупу „Купина“ и „Бранио сам Младу Босну“ и „Отворени кавез“ на Летњој позорници.

Четврте вечери, у уторак, публика ће имати прилику да погледа филмове „Талог“ (у биоскопу „Купина“), „Без степеника“, „Ин мемориам“ и „За краља и отаџбину“ (Летња позорница), док ће у среду, у биоскопу „Купина“ бити приказан „Травелатор“, а на Летњој позорници „Ничије дете“ и „Аманет“.

Филм „Једнаки“ (биоскоп „Купина“), „Енклава“ (Летња позорница) и „Горчило“ (Летња позорница) на репертоару су у четвртак, претпоследњег дана Фестивала.

У петак, 28. августа, најављена је званична додела награда,а као гостујући филмови биће приказана остварења „Панта Драшкић-цена части“ (Летња позорница) и „Стари Ниш-мој Ниш“, такође на Летњој позорници.

Подсећања ради, овогодишњи Фестивал глумачких остварења одржава се под слоганом „Под сјајем звезда“, а уметнички директор и ове године је Драган Вујић Вујке. Имена чланова жирија биће саопштена на отварању.

По традицији, глумци ће конкурисати за најважније фестивалско признање – Гран при “Наиса”, као и за награде за најбољу женску и мушку улогу “Царица Теодора” и “Цар Константин”, повеље за главну женску и мушку улогу, награде за најбољу женску и мушку епизоду, и за најбољег дебитанта.Добитница награде Павле Вуисић за изузетан допринос уметности глуме је Јелисавета Сека Саблић.

Током трајања фестивал од 22.августа у биоскопу на отвореном нишке Бановине биће приказана ретроспектива филмова са досадашњих фестивала.

Буџет овогодишњег Фестивала је нешто више од 20 милиона динара, а Министарство културе је ове године издвојило 2,3 милиона динара.


#     Филмски сусрети   летња позорница   Сека Саблић   Павле Вуисић   Гран при
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима