Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Рачунари за најбоље младе ликовне уметнике

rssBookmark and Share

Лесковац 03.02.2011. Душан Коцић

Амбасадор Швајцаске Ервин Хофер уручио победницима по један преносиви рачунар, док је Средњој школи из Грделице, која је изабрана за победничку, уручен чек на 150.000 динара за куповину најнеопходније школске опреме

Рачунари за најбоље младе ликовне уметнике

ЛЕСКОВАЦ – Ликовним конкурсом који смо организовали уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске, желели смо да подстакнемо талентоване младе средњошколце на размишљање о социјалној укључености и родној равноправности, али и да подржимо ликовне таленте. Ово такмичење такође гради нове везе – повезује школе, ученике и ученице, људе из Ивањице, Новог Пазара, Прешева, Прокупља и других општина, и то је посебан квалитет ове иницијативе - рекао је на јучерашњој свечаности Грем Тиндал, менаџер ПРОГРЕС-а на свечаности.

Такмичење је организовано током октобра и новембра прошле године, а такмичари су могли да припреме рад на једну од две понуђене теме: „Право свих на достојанство“ и „Једнаке могућности за све“.

Дејан Мариновић из Техничке школе у Новој Вароши, Хаџалић Маида из пријепољске и Хекуран Малиги из прешевске гимназије, победници су ликовног такмичења за календар Програма европског партнерства са општинама – ПРОГРЕС за 2011. годину.

Млади аутори и ауторке још девет радова који су изабрани међу 12 најбољих и који красе странице ПРОГРЕС календара за 2011. годину добили су фотоапарате - Марија Станојевић из Грделице, Агрон Селмани из Бујановца, Емир Халковић из Сјенице, Данило Церовић из Прокупља, Јана Јовашчевић из Ивањице, Лазар Вуковић и Сибела Мустафа из Новог Пазара, Александар Ђајчић из Нове Вароши, и Максимовић Војин из Рашке.

Жири, којим је председавао академски вајар Чедомир Ристић, изабрао је 12 најбољих у конкуренцији радова пристиглих из 19 средњих школа из јужне и југозападне Србије. Конкурс је био отворен за средње шкоје из 25 општина које учествују у реализацији ПРОГРЕС-а. Све награде додељене су једногласно.

На свечаности одржаној у Народном музеју Топлице, амбасадор Швајцаске Ервин Хофер уручио победницима по један преносиви рачунар, док је Средњој школи из Грделице, која је изабрана за победничку, уручен чек на 150.000 динара за куповину најнеопходније школске опреме и том приликом је нагласио:

-Победници смо сви ми који можемо да уживамо у креативности и таленту које су показали млади. Ученици су у својим радовима такође илустровали и солидарност. Солидарност са онима који су суочени са сиромаштвом, инвалидитетом, болешћу или другим тешкоћама.

ПРОГРЕС има за циљ да помогне развој 25 општина јужне и југозападне Србије. Иначе, Европска унија ће издвојити 13,5 милиона евра за реализацију програма, Влада Швајцарске 2,5 милиона, а Влада Републике Србије учествује са 1,5 милиона евра. ПРОГРЕС спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС.

 


#   Лесковац   Прокупље   Прешево   Влада Републике Србије   рачунари   Чедомир Ристић
@Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима