Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Računari za najbolje mlade likovne umetnike

rssBookmark and Share

Leskovac 03.02.2011. Dušan Kocić

Ambasador Švajcaske Ervin Hofer uručio pobednicima po jedan prenosivi računar, dok je Srednjoj školi iz Grdelice, koja je izabrana za pobedničku, uručen ček na 150.000 dinara za kupovinu najneophodnije školske opreme

Računari za najbolje mlade likovne umetnike

LESKOVAC – Likovnim konkursom koji smo organizovali uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, želeli smo da podstaknemo talentovane mlade srednjoškolce na razmišljanje o socijalnoj uključenosti i rodnoj ravnopravnosti, ali i da podržimo likovne talente. Ovo takmičenje takođe gradi nove veze – povezuje škole, učenike i učenice, ljude iz Ivanjice, Novog Pazara, Preševa, Prokuplja i drugih opština, i to je poseban kvalitet ove inicijative - rekao je na jučerašnjoj svečanosti Grem Tindal, menadžer PROGRES-a na svečanosti.

Takmičenje je organizovano tokom oktobra i novembra prošle godine, a takmičari su mogli da pripreme rad na jednu od dve ponuđene teme: „Pravo svih na dostojanstvo“ i „Jednake mogućnosti za sve“.

Dejan Marinović iz Tehničke škole u Novoj Varoši, Hadžalić Maida iz prijepoljske i Hekuran Maligi iz preševske gimnazije, pobednici su likovnog takmičenja za kalendar Programa evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES za 2011. godinu.

Mladi autori i autorke još devet radova koji su izabrani među 12 najboljih i koji krase stranice PROGRES kalendara za 2011. godinu dobili su fotoaparate - Marija Stanojević iz Grdelice, Agron Selmani iz Bujanovca, Emir Halković iz Sjenice, Danilo Cerović iz Prokuplja, Jana Jovaščević iz Ivanjice, Lazar Vuković i Sibela Mustafa iz Novog Pazara, Aleksandar Đajčić iz Nove Varoši, i Maksimović Vojin iz Raške.

Žiri, kojim je predsedavao akademski vajar Čedomir Ristić, izabrao je 12 najboljih u konkurenciji radova pristiglih iz 19 srednjih škola iz južne i jugozapadne Srbije. Konkurs je bio otvoren za srednje škoje iz 25 opština koje učestvuju u realizaciji PROGRES-a. Sve nagrade dodeljene su jednoglasno.

Na svečanosti održanoj u Narodnom muzeju Toplice, ambasador Švajcaske Ervin Hofer uručio pobednicima po jedan prenosivi računar, dok je Srednjoj školi iz Grdelice, koja je izabrana za pobedničku, uručen ček na 150.000 dinara za kupovinu najneophodnije školske opreme i tom prilikom je naglasio:

-Pobednici smo svi mi koji možemo da uživamo u kreativnosti i talentu koje su pokazali mladi. Učenici su u svojim radovima takođe ilustrovali i solidarnost. Solidarnost sa onima koji su suočeni sa siromaštvom, invaliditetom, bolešću ili drugim teškoćama.

PROGRES ima za cilj da pomogne razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Inače, Evropska unija će izdvojiti 13,5 miliona evra za realizaciju programa, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Republike Srbije učestvuje sa 1,5 miliona evra. PROGRES sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS.

 


#   Leskovac   Prokuplje   Preševo   Vlada Republike Srbije   računari   Čedomir Ristić
@Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima