Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opada broj stočara na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Vranje 12.11.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Zbog brojnih problema u otkupu i nedostatka klanica koje ispunjavaju izvozne standarde, broj stočara sa juga Srbije je u konstantnom opadanju. I odgajivači krupnih grla i sitnijih životinja, jednako se bore za opstanak i očekuju pomoć države i lokalne samouprave.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Porodica Zorana Cvetkovića u Kupinincu ima na gazdinstvu 300 uglavnom umatičenih ovaca, rase Virtemberg.  Jedan je od najvećih odgajivača ne samo na području Vranja, već i okruga. Ove godine isporučio je tržištu  gotovo 300 jaganjaca, uz velike probleme i sa značajnim finansijskim gubicima.

„Prodaja je teška,  nemamo tržište, a i bolest koja se pojavila zaustavila je  i usporila promet stoke. Po dva evra za kilogram smo prodavali i nismo zadovoljni jer je prošle godine cena bila 2 i po evra za kilogram žive vage.“, kaže Zoran Cvetković.

Cvetković  na  farmi ima i 28 muznih, takođe umatičenih krava. Njegova porodica bavi se i proizvodnjom sira, a uz  teškoće uspeli su da prodaju i telad. Nakupci sa područja Vojvodine, centralne Srbije i Kosmeta najveći su otkupljivači goveda  i jagnjadi. Otkupom na veliko, ali po znatno nižim cenama, stočare sa juga Srbije  godinama drže u nezavidnom položaju.

„Sada se tržište prenatrpalo zbog bolesti krava, tako da su cene pale i bile su 1,80 do dva evra po kilogramu žive vage,  za žensku telad.“, rekao je Cvetković.

Stočarima jedino ostaje da  ekonomičnije proizvode hranu za potrebe farme. Cvetković sa porodicom obrađuje 25 hektara svoje i zakupljene zemlje. Ulaže  u obnovu i za navljanje mašina jer samo tako uspeva da obezbedi silažu i drugu hranu za goveda i ovce. Od velike su mi pomoći i subvencije od 7 hiljada dinara po grlu za umatičene ovce. Ali on i drugi malobrojni stočari smatraju da bi do oporavka stočarstva došlo jedino kroz organizovan otkup i otvaranje klanica  koje bi ispunjavale standarde za izvoz.

 

Komentara: 0


#   Vranje   subvencije   Pčinjski okrug   ovce   stočarstvo   Zoran Cvetković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima