Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovcu hitno potrebno 600 novih grobnih mesta

rssBookmark and Share

Leskovac 01.03.2011. Dušan Kocić

Krađe i tuče zbog ,,večne kuće’’ postala svakodnevna pojava, a ozbiljan incident dogodio se na Špitaljskom groblju kada je pretučena Ivanka Stojanović (79), profesorica srpskog jezika u penziji

Svetoilijsko groblje u Leskovcu
Svetoilijsko groblje u Leskovcu

LESKOVAC – Do minule subote, do prvih ovogodišnjih zadužnica, dvadesetak žitelja leskovačke opštine prijavilo je krđua, ali i oštećenje grobnih mesta na Svetoilijskog i Špitaljskom groblju.

Prema podacima Pogrebne službe JKP ,,Komunalac’’, potrebno je tokom godine obezbediti najmanje 600 novih parcela, a toliki prostor se oko dva gradska groblja jednostavno ne može da pronađe.

Nebojša Kodalović, šef Pogrebne službe JKP ,,Komunalac’’ ne krije da je bilo primera svađa zbog zauzeća pojedinih parcela i da se ozbiljno radi na rešavanju ovog velikog problema.

Do pojedinih grobnih mesta se teško stiže, jer su i staze delimično, a negde i potpuno zauzete. Pre nekoliko meseci, zbog spora oko uređenja ,,večne kuće’’ povređena je Ivanka Stojanović (79), profesor srpskog jezika u penziji.

Prema krivičnoj prijavi koju je podnela Upravi policije, Stojanovićevu su napale tri žene, koje je dugo poznavala, a ona dodaje da je njena jedina krivica što nije dozvolila da vlasnici iz susedstva zauzmu deo parcele njenih predaka.

Ovo, doduše, nije nikakva novost, jer se u Leskovcu, a takvih primera ima i drugde na jugu Srbije, svake godine registruje desetine ozbiljnih incidenta zbog – večne kuće! Nesporazumi postaju ,,noćna mora’’, jer jednostavno nema dovoljno mesta za sahranu posmrtnih ostataka žitelja ovoga grada.

Svetoilijsko groblje, najveće u Jablaničkom okrugu, trebalo bi da bude prošireno. Lokalna samouprava, odnosno JKP ,,Komunalac’’, otkupila je 15 ari zemlje, jer su na dosadašnjem prostoru ovog groblja sva mesta popunjena ili davno zakupljena. Nažalost, to nije dovoljno da se problem grobnih mesta reši, pa se u Pogrebnoj službi razmišlja o nekoj novoj lokaciji, gde bi bilo formirano još jedno groblje.

-Odluku o tome trebalo bi da donesu nadležni organi lokalne samouprave, a svaku njihovu ideju, spremni smo kao nadležna služba da maksimalno podržimo – kaže Kodalović.

Vlasnici pojedinih njiva, ali i parcela koje su godinama zarasle u korov, a prostiru se u blizini grobalja, zarađuju – milione! U Vlasotincu, na primer, za jedno grobno mesto na tim površinama, koje se posetepeno pretvaraju u groblja, za površinu do četiri kvadrata, treba izdvojiti oko 500 evra! Ima i dosta sela u kojima su groblja ,,prebukirana’’, ali i mesta, naročito u planinskoj zabiti, gde za sada ne preti ,deficit’’, jer prostora na grobljima ima, ali je takvih primera – premalo!

 

Komentara: 0


#   Leskovac   lokalna samouprava
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima