Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svih 1.700 godina: „Istorija Pravoslavne Eparhije niške“

rssBookmark and Share

Niš 23.12.2019. Južna Srbija Info

Sinoć je u Svetosavskom domu u Nišu održana promocija monografije „Istorija Pravoslavne Eparhije niške“, autora đakona Dalibora Midića. Monografija je podržana od strane Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva Pravde Republike Srbije.

Svih 1.700 godina: „Istorija Pravoslavne Eparhije niške“

Stručnjaci su saglasni da ovo kapitalno delo ne samo duhovno, već istoriski važno, još više dobija na značaju, jer izlazi u godini obeležavanja 800 godina atokefalnosti SPC.

Autor monografije, đakon Midić, ovo vredno delo je priredio sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija,

O  vrednosti ovog dela govorio je dr teologije Ivica Živković, koji podseća da o naučnom kvalitetu ovog dela svedoči u svojoj recenziji, jedan od najvećih stručnjaka iz oblasti istorije naše crkve, prof. dr Vladislav Puzović, sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Monografija govori o istoriji Eparhije niške još od vermena kada je bila u sastavu Ohridske Arhiepiskopije koja je u tom periodu bila pod uticajem Zapadne crkve, prolazeći kroz razne, često burne ratne periode, sve do danas. 

Vladika niški Arsenije, pored reči hvale autoru, podsetio je prisutne, da je Eparhija niška kao jedna od najstarijih, nakon 1.700 godina dobila jedno ovakvo objedinjeno delo, koje na najbolji način potvrđuje njeno postojanje.

Monografija „Istorija Pravoslavne Eparhije niške“ prvi put je predstavljena na 64. Međunarodnom sajamu knjiga u Beogradu,

Nakon Niša, promocija monografije biće priređena i u Prokuplju u ponedeljak 23. decembra 2019.

 


#   Niš   Niška eparhija   monografija   istorija   Vladika Arsenije   Istorija Eparhije niške   Dalibor Midić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima