Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Tamo daleko", posebna muzika i temperament na koncertu Mešovitog dečjeg hora iz Gruzije

rssBookmark and Share

Niš 13.12.2019. Južna Srbija Info

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija u organizaciji uprave Sabornog hrama, sinoć je u do poslednjeg reda ispunjenom Svetosavskom domu u Nišu, održan koncert Mešovitog dečjeg hora iz Gruzije. Veče kulminiralo izvođenjem pesme "Tamo daleko" na srpskom jeziku.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Na početku, koncert je blagoslovio Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. G. Arsenije, koji se u svom obraćanju osvrnuo na prijateljstvo dva pravoslavna naroda, dugu istoriju Gruzijske i Srpske pravoslavne crkve, kao i na brojne svetinje u obe zemlje, poželevši dobrodošlicu dragim gostima, pozivajući ih da ponovo dođu u carski grad i budu gosti Eparhije niške.

U prvom delu večeri nastupio je oktet devojčica iz Pravoslavne gimnazije "Svetog Georgija", iz grada Zugdidija na krajnjem severozapadu Gruzije. a potom Mešoviti dečji hor Pravoslavne gimnazije iz grada Gorija u središnjoj Gruziji, gde se u manastiru Gori Džvari, vekovima čuvana glava Svetog Đorđa, zaštitnika ove nama geografski daleke zemlje i po kome je ova država dobila ime.

Za naše uho, neuobičajeni tonovi kompozicija, upotpunjeni su temperamentnim i daleko poznatim gruzijskim folklorom i koloritnim nošnjama..

Najviše emocija i ovacije publike, izazvalo je izvođenje pesme "Tamo daleko", na srpskom jeziku.

Na samom kraju večeri, uz sigurnu dirigentsku palicu Mirjane Stanković, nastupio je orkestar Muzičke škole u Nišu, koji je maestralno izveo Prvi stav, Simfonije brj 1. Ludviga van Betovena.

 


#   Niš   Saborna crkva   Niška eparhija   Vladika Arsenije   Dečji hor Gruzija   Gruzija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima