Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pripreme za 19. Međunarodni naučni skup vizantologa „Niš i Vizantija“

rssBookmark and Share

Niš 21.11.2019. Južna Srbija Info

U Gradskoj kući u Nišu održana je prva sednica radne grupe Naučnog odbora za organizaciju međunarodnog naučnog skupa „Niš i Vizantija“ , čime su i formalno otpočete pripreme za 19. po redu međunarodni skup vizantologa u našem gradu.

Pripreme za 19. Međunarodni naučni skup vizantologa „Niš i Vizantija“

Radne sesije će se održavati na Univerzitetu u Nišu, u periodu od 3. do 5. juna 2020. godine, u okviru obeležavanja slave Grada Niša Dana Sv.cara Konstantina i carice Jelene. Organizatori simpozijuma su Grad Niš, Univerzitet u Nišu i Eparhija niška, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i Episkopa  niškog  gospodina Arsenija.

Radna grupa Naučnog odbora ove godine dobila je pojačanje u vidu troje mladih naučnika koji se bave oblastima istorije, istorije arhitekture i antropologije, zajedno sa našim sugrađaninom koji je doktorirao  na Univerzitetu u Prinstonu (SAD). Time je učvšćen visok naučni nivo i obezbeđena dugovečnost naučnog skupa „Niš i Vizantija“.

Naredno, devetnaesto okupljanje vizantologa biće u znaku  „Pohvala istini ili Vaskrs Vizantije“, a kao i prethodnih godina očekuju se prijave za učešće kako domaćih, tako i naučnika iz svih krajeva sveta koji se u svom naučno-istraživačkom radu bave temama vezanim i za Niš i za Vizantiju. Tako koncipiran naučni skup prevazilazi okvire Niša i od značaja je za izučavanje, kako nacionalne kulture, tako i za sveobuhvatnije sagledavanje tekovina i vrednosti na kojima počiva savremena evropska civilizacija.

Cilj ovog sada već tradicionalnog simpozijuma je stalno podsećanje na  značaj Niša za svekoliki hrišćanski svet i bogato vizantijsko kulturno-istorijsko nasleđe, čije tekovine svi zajedno i danas baštinimo.

Kao takav, simpozijum “Niš i Vizantija” postao je svojevrsni  brend i prepoznatljiv znak grada Niša u brojnim krugovima  misleće  javnosti širom Evrope i sveta.

Više o simpozijumu „Niš i Vizantija“ može se naći na sledećem linkovima:

http://www.ni.rs/byzantium/

http://www.nisandbyzantium.org.rs/


#   Niš   Univerzitet u Nišu   Niš i Vizantija naučni skup
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima