Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vlasotince nekad i sad kroz dokumenta i fotografije

rssBookmark and Share

Vlasotince 17.02.2018. Južna Srbija Info

Pred Vlasotinčanima i širom publikom, odnedavno je još jedna knjiga o bogatoj istoriji te varošice. Izdavač je Biblioteka u Vlasotincu.

Foto: RTS
Foto: RTS

Za njih je Vlasotince neiscrpna, inspirativna i večita tema. Ovde su rođeni, žive, rade beleže, zapisuju, istražuju, sakupljaju dokumenta, fotografije. Srba Takić direktor vlasotinačke bibilioteke i Dragan Vidosavljević ovdašnji hroničar, zaljubljeni u varošicu na obali Vlasine listaju najnoviju Srbinu knjigu Vlasotince nekad i sad ili kako stoji u podnaslovu album fotografija i po neka priča. 

Srba Takić - autor knjige kaže "Namerno smo išli na neku formu da to izgleda kao neki album znači sa nekim grubljim koricama sa natur papirom što daje jednu posebnu atmosferu i poseban utisak već kod samog prelistavanja".

Sa jedne strane Vlasotince nekad, sa druge Vlasotince sad. Spona su ljudi kako ih je opisao Mita Rakić - Radini su veliki a ustaoci i patrioti još veći.

Dragan Vidosavljević - hroničarg ističe "Vlasotince je dalo mnoge značajne ličnosti. Vlada Ilić gradonačelnik Beograda, Dušan Onufrija Popović sekretar Narodne skupštine kraljevine Jugoslavije sreski lekar Jovan Jovanović koji je ostavio 400 hiljada u akcijama i srebru kraljevskoj akademiji".

 "Mi kažemo -ako pare nemamo bar si vek teramo ili s pesak će se trljamo opet smo si tija- znači posvećni su sebi životu radu i svom Vlasotincu" dodaje autor.

Ko ne zna da gleda unazad neka se ne osvrće ni unapred kaže Srba Takić u svojoj knjizi koju ostavlja u amanet generacijama koje dolaze da budu bolje, ali da znaju ko su odakle potiču, da su u njihovoj maloj varoši koračali veliki Vlasotinčani.

Komentara: 0


#   Vlasotince   knjiga   Jovan Jovanović   istorija   biografija   Srba Takić   Dragan Vidosavljević
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}