Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vranjski teatar obeležio 120 godina postojanja

rssBookmark and Share

Vranje 18.04.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Vranjski teatar svečanom akademijom obeležio je 120 godina postojanja i rada. Ovo je bila prilika da se setimo najznačajnijih imena, predstava i dostignuća pozorišta.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Podsetili smo se i tragičnog 2. jula 2012. godine kada je do temelja izgorelo vranjsko pozorište. Uprkos tome, ono opstaje i ostaje kao svetionik kulture na ovim prostorima, čulo se na akademiji. 
 
Prva predstava vranjskog teatra odigrana je 30. januara 1896. godine. Od tada do danas pozorište u Vranju menjalo je samo oblike delovanja – od Građanske kasine do Okružnog narodnog pozorišta, ali ne i svoju fuknciju i delatnost. Vranjanci su bez pozorišta bili samo u vreme Prvog i Drugog svetskog rata.
''Uvek prateći ili čak idući ispred svog vremena vranjsko pozorište bilo je okosnica kulturnog razvoja i umetničkog života našeg grada. Stalni pozorišni repertoar, nova produkcija, nagrade, gostovanja, festivali, glumačka radionica, edukacija – sve su to elementi obavljanja pozorišne delatnosti, koja u slučaju našeg teatra ima zavidan nivo.'',  rekao je Srđan Jovanović, direktor.
Pozorišna istorija nastavlja se i posle 2. jula 2012. godine, kada je do temelja izgoreo vranjski teatar, i to, čini se još intenzivnije i uspešnije, jer kako se čulo na akademiji: ''Seme pozorišta, kada se baci bilo gde, mora nići.'' Gradonačelnik je u svom obraćanju podsetio na napore lokalne samouprave da se pozorište što pre obnovi.
''I pored moje velike iskrene želje da umetnicima koji su, ne svojom voljom, osali bez svog drugog doma, što pre vratim isti, na žalost nepredviđene okolnosti na koje nismo mogli da utičemo, osporile su ostvarenje cilja. U ovakvim situacijama prinuđeni smo da moramo imati strpljenja, razumevanj i snage, da moramo da istrajemo i završimo ono što smo započeli, kako bi što pre opet gledali velikane našeg teatra na novoj sceni vranjskog pozorišta.'', kaže Zoran Antić, gradonačelnik.
Glumci Milena Stošić i Marko Petričević proveli su publiku kroz najznačajnije trenutke pozorišne istorije u Vranju. Istorijski osvrt dat je i putem kratkog filma. Svoj doprinos obeležavanju godišnjice dali su i proslavljeni glumci vranjskog teatra. Ljiljana Radivojević izvela je deo predstave ''Pozorište u palanci'', Dragan Stanković monolog iz predstave ''Jovča'', a Dragan Marjanović iz predstave ''Krotka'' Dostojevskog. Gost večeri bio je glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović, koji je govorio stihove ih Gorskoj vijenca. Na kraju akademije sin Zore Živadinović, unuke najpoznatijeg Vranjanca Bore stankovića, uručio je sliku ansamblu vranjskog teatra, a veče je simbolično završeno pevanjem numere ''Oplakuj me nebo'' Bate Zlatkovića iz predstave ''Rodoljupci''.


#   Vranje   pozorište   Zoran Antić   godišnjica   Dragan Marjanović   jubilej   istorija   Dragan Stanković   Pozorište Bora Stanković   Srđan Jovanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima