Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Barikade na putevima: Kosovska vlada otkazala posetu Banjama, Vučić ipak krenuo ka srpskom selu

Bookmark and Share

09.09.2018. RTS, Južna Srbija Info

Blokirani svi putevi do Srbice zbog najave dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u selo Banje. Kosovska vlada otkazala posetu iz bezbednosnih razloga, ali je Vučić ipak krenuo ka srpskom selu.

RTS: screeneshot
RTS: screeneshot

Kako RTS nezvanično saznaje, Kadri Veselji je organizator i pored upozorenja Amerikanaca da to ne radi. Kako javljaju izveštači RTS-a, čuli su se i rafali. U selu Banje je mirno.

Generalni direktor kosovske policije čeka poziv iz Vlade sa instrukcijom šta da radi. Ovog trenutka on ne može da garantuje bezbednost na putevima.

Protest na putu zatekla je jutros ekipa RTS-a, nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice. Okupljeni nose transparente protiv posete Vučića Kosmetu. Put je blokiran i sa nekoliko kamiona. 

Selo Banje nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 300 srpskih kuća.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je to drenički kraj, poznat po ekstremisitma i najvećim zločinima koje su Albanci počinili.

"Očigledno je da su Albanci nervozni. Ovo nije spontan, već organizovan protest od strane njihovih saboraca i političkog vrha sa ciljem da se poremeti poseta i da se Srbi prestraše", rekao je Ivanović.

U selo Banje okolnim, makadamskim putem, stigla je ekipa RTS-a. U selu je mirno, a više stotina građana se okupilo ispred predškolske ustanove "Maja". 

Planom posete bilo je predviđeno da predsednik Vučić obiđe predškolsku ustanovu "Maja" i da razgovara sa meštanima.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima