Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Časovi u školama moraju da se nadoknade

rssBookmark and Share

20.01.2017. Južna Srbija Info

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije zatražilo je juče od svih osnovnih i srednjih škola da u što kraćem roku donesu odluku o nadoknadi nastavnih dana i časova koji nisu realizovani.

Ilustracija
Ilustracija

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da se to odnosi na nastavne dane i časove koji nisu održani zbog odluke Ministarstva o odlaganju početka nastave, kao i odluka opštinskih organa i odluka na nivou škola o odlaganju zbog vremenskih neprilika, ili njihovih posledica.

Škole su u obavezi da plan nadoknade dostave nadležnoj školskoj upravi na saglasnost najkasnije do 24. januara. 

Ministarstvo je predložilo da se nadoknada realizuje skraćenjem trajanja zimskog raspusta, ukoliko ne postoje druge ograničavajuće okolnosti (problemi sa grejanjem, nedostatkom energenata i drugim instalacijama, prevozom učenika i nastavnika i slično). 

Prva mogućnost jeste da nastava u drugom polugodištu počne u četvrtak, 9. februara, umesto u ponedeljak, 13. februara, a da se ostali nerealizovani nastavni dani nadoknade subotom. 

Druga opcija jeste da se nastava prvog polugodišta produži do 30. i 31. januara, a da drugo polugodište počne prema kalendaru 13. februara, a da se ostali nerealizovani dani nadoknade subotom. 

Takođe, nastavni dani mogu se nadoknaditi i samo subotom, tako što će se iskoristiti preostale subote u prvom polugodištu i/ili subote u drugom polugodištu. 

Škole kojima predstavljeni predlozi ne odgovaraju, u pripremi svog plana nadoknade treba da imaju u vidu ravnomerno opterećenje učenika u predstojećim mesecima, kao i druge školske aktivnosti i obaveze, a pre svega probni završni ispit, ističe se u saopštenju.


#   škole   zima   Ministarstvo prosvete   skraćeni časovi   časovi   Mladen Šarčević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima