Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otišla je još jedna legenda Čaira: Umro je Dragan Holcer

rssBookmark and Share

24.09.2015. Real sa Nišave

Sinoć je u Splitu, nakon teške bolesti, preminuo Dragan Holcer, legendarni fudbaler niškog Radničkog, splitskog Hajduka, Štutgarta, Šalkea 04 i nekadašnje reprezentacije Jugoslavije.

Otišla je još jedna legenda Čaira: Umro je Dragan Holcer

Dragan Holcer će ostati upamćen kao fudbaler koji je zlatnim slovima ispisivao istoriju fudbalske reprezentacije Jugoslavije, u čijem je dresu u periodu od devet godina, odigrao 52 utakmice.

Rođen 19. januara 1945. u Zwiesel-u , nemačkom koncetracionom logoru u okolini Berlina, a kao mali se sa majkom doselio u Niš.

Holcer je u omladinskoj ekipi niškog Radničkog počeo da igra sredinom 1961. godine, a za prvi tim je debitovao u zvaničnom meču u prvenstvu 1963/64. godine, na utakmici protiv Sarajeva (1:2) u Sarajevu, na kojoj je postigao jedini gol za Nišlije - kao desno krilo.

Kao srednji igrač u half liniji prvi put se pojavio na kup utakmici protiv Srema iz Sremske Mitrovice, na kojoj je postavljen da igra "štopera", protiv odličnog napadača Srema Ganića. Tada je imao 18 godina i ustalio se u prvom timu. Pune tri sezone Holcer je bio jedan od najboljih igrača u Radničkom i sve više stasavao kao izvanredan odbrambeni igrač. Srednje visine, idealno građen za fudbalera, atletski razvijen, okretan i hitrog starta, odlično igrajući glavom, izuzetno borben i požrtvovan, brzo je osvojio i navijače, kako u Nišu gde je zablistao, tako kasnije i u Splitu u kome se proslavio.

U dresu niškog Radničkog Holcer je odigrao 173 utakmice i stigao do najbolje selekcije Jugoslavije (1965. u Luksemburgu), pošto je pre toga odigrao jednu utakmicu za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije (1963) i šest za mladi tim (1964-1966). Kao igrač Reala sa Nišave Dragan Holcer je upisao sedam nastupa u dresu A tima.

Dragan Holcer 1967. godine prelazi u Hajduk za koga je nastupio u 419 utakmica i postigao devet golova. Bio je jedan od najboljih centarhalfova Hajduka u njegovoj istoriji.

Jedan od najvećih krivaca za njegov odlazak u Split je bio i legendarni trener Radničkog Dušan Nenković koji je, osim što mu je bio i trener, bio i veliki prijatelj i koji je tom razdoblju bio trener Hajduka tako da je ta činjenica donela prevagu da Holcer ne ode pravac Beograda ili Zagreba već status legende ostvari na Stadionu pod Marjanom.

Ostaće upamćene reči koje je sa tadašnje 24 godine, po prelasku u splitski Hajduk, o Nišu zapisao.

Niš je grad mog detinjstva, moje mladosti i moj rodni grad. On je bio i ostao moj grad, njegova Nišava moja rijeka i uličice njegove Žožine Kapije najlepše, bezbrižno doba Dragana Holcera. Moje neobično prezime, pa i nadimak Švaba koji nije nikad vrijeđao moju osjetljivu diječju dušu, nisu me nijednog trenutka odvajali od ljudi, navika i temperamenta tog voljenog grada. I da nije u moj život nogometna lopta poput skretnice prebacila moje snove na posve drugi kolosjek, ja bih danas u tom gradu, završivši Višu upravnu školu, na nekom drugom radnom mjestu zarađivao za život. Uvjeren sam da nitko, osjim mojih najbližih, neće shvatiti s koliko sam tjuge napustio moj voljeni grad.

Portal Real sa Nišave će u znak sećanja na Dragana Holcera narednih dana posvetiti seriju tekstova vezanih za period u kome je igrao za naš Radnički.

Večna Vam slava majstore.


#   Radnički FK   In memoriam     Split   Hajduk FK
@NisRadnicki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima