Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Protest advokata u Nišu

rssBookmark and Share

01.10.2014. Beta

Oko 300 advokata iz Niša i Zaječara protestovalo je u centru Niša, uz poruku da će istrajati u protestu do ispunjenja zahteva.

Protest advokata u Nišu

Protest je bez incidenata održan prekoputa zgrade suda u Nišu. Predstavnici advokata u Zaječaru rekli su da su došli u Niš, jer su u svom gradu u medijskoj blokadi i mediji ne prenose njihove zahteve.

redsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić, obraćajući se okupljenim kolegama, rekao je da advokati u štrajku ne štite isključivo svoje interese, već se bore protiv kršenja Ustava i zakona, za šta je odgovorna Vlada Srbije.

Šoškić je ukazao da je Vlada Srbije uredbom advokatima "enormno povećala poreze" i da se on i njegove kolege bore protiv takvog postupanja.

Mi se borimo protiv takvog načina podizanja poreza. Ustav je rekao kako se podižu porezi i zakon to reguliše, a podzakonski akti, kao što je uredba, ne mogu da budu pravni osnov za takvu odluku, ocenio je Šoškić.

Kako je naveo, advokati već nedeljama nisu na svojim radnim mestima i da su na to primorani zbog "grubog kršenja ustavnosti i zakonitosti" za koje je odgovorna Vlada Srbije.

Učesnici skupa nosili su bedž na kome je pisalo "Advokati su u pravu".

Štrajk svih advokata u Srbiji počeo je 17. septembra. Zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da smanje stope za obračun paušalnog poreza i da se smeni ministar pravde Nikola Selaković.


#   protest   advokat   Nikola Selaković   advokati
@selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima