Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Primena iskustava Francuske u gazdovanju Starom planinom

rssBookmark and Share

Pirot 11.09.2015. Pirotske vesti, Južna Srbija Info

Juče je u kabinetu predsednika opštine Pirot, upriličen prijem za Atašea za naučnu, univerzitetsku i institucionalnu saradnju Ambasade Republike Francuske, Viržini Manfroni i Ivu Babić, koordinatorku za decentralizovanu saradnju.

Primena iskustava Francuske u gazdovanju Starom planinom

Predsednik Vasić sa svojim saradnicima razgovarao je sa gošćama o Parku prirode “Stara planina”, kao i o uvođenju dvojezičnog odeljenja u Gimnaziji i mogućnosti studiranja u Francuskoj.

Na kraju sastanka obe strane su se usaglasile da se radi o veoma značajnoj poseti i da je potrebno zajedno u budućnosti raditi na realizaciji zacrtanih ciljeva.

 

Primena iskustava Francuske u gazdovanju Starom planinom

U prostorijama Pirotskog upravnog okruga održan je sastanak na temu održivog upravljanja Parkom prirode Stara planina. Sastanku je prisustvovala i ataše za saradnju u ambasadi Francuske u Srbiji Viržini Manfroni, koja je predstavnicima lokalnih samouprava na čijim teritorijama se nalazi Stara planina, predstavnicima nevladinog sektora, kao i rukovodstvu JP “Srbijašume”, predstavila francuska iskustva kada je reč o ovoj problematici.

Ataše Manfroni prisutnima je prezentovala projekat saradnje dve zemlje vezano za očuvanje Parka prirode Stara planina, ali i francuski model upravljanja zaštićenim prirodnim zonama. Bilo je reči i o mogućnostima saradnje sa Francuskom na insitucionalnom i lokalnom nivou.

Načelnik Pirotskog okruga Dimitrije Vidanović kazao je nakon sastanka da je ovaj sastanak organizovan na inicijativu ambasade Francuske u Srbiji.

- Francuska je predstavila modele upravljanja prirodnim dobrima u Francuskoj. Problemi koje imamo kada je reč o zaštiti i očuvanju Parka prirode Stara planina su donekle i slični onima koje imaju u Francuskoj, a čuli smo da oni imaju 51 park prirode. Ta iskustva koja oni imaju mogu puno pomoći nama ovde na Staroj planini, da unapredimo zaštitu i funkcionisanje u okviru Parka prirode Stara planina. Dogovoreno je da se do kraja godine održi još jedan sastanak, više seminarskog tipa, kako bi smo imali mnogo više vremena i mogućnosti da razmenimo iskustva-kazao je Vidanović.

Direktor Šumskog gazdinstva Pirot Predrag Ivanović kazao je da su sa gošćom iz Francuske razmenjena konkretna iskustva vezano za upravljanje zaštićenim prirodnim dobrom Parka prirode Stara planina.

- Otvorili smo vrata nekoj budućoj saradnji koja će se konkretizovati kroz naredne sastanke - kazao je Ivanović.

 


#   Pirot   Stara planina   Pirotski okrug   Francuska   Vladan Vasić   Dimitrije Vidanović   Viržini Manfroni   Predrag Ivanović
@kzpvladanvasic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima