Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Физичко васпитање мртво слово на папиру

rssBookmark and Share

05.10.2013. Autor: Небојша Ђорђевић

Скоро 1.200 стотине ученика Основне школе "9. октобар" у Прокупљу и ове године ће часове физичког проводити у учионицама. Непосредно поред школе налази се спортска хала, али је за ученике и даље недоступна.

Физичко васпитање мртво слово на папиру

Пола века, колико и постоји тренутно једна од највећих основних школа на југу Србије "9. октобар" у Прокупљу, било је потребно да се саграде тоалети,  примерени стандардима у образовним установама.

Пре тога, генерације ученика, користиле су пољски тоалет, знатно удаљен од школе, што је стварало бројне проблеме, нарочито у поподневној смени.

Директорка школе Љиљана Вековић каже да су ове године отворили нове тоалете, у самој школској згради, да имају шеснаест кабина и да су деца презадовољна.

"Проблем смо решили уз помоћ општине Прокупље, која је финансирала овај пројекат", додаје она.

Проблемима ученика и просветних радника овде није крај, зато што школа нема фискултурну салу, са доласком јесени и зиме, настава из овог предмета, из дворишта, сели се у слободне учионице.

Ученици кажу да на часовима физичког играју занимљиву географију, пикадо и да обично играју све исте игре, зато што немају довољно простора.

Радоје Илић, професор физичког васпитања каже да углавном држи теоретске часове тако да се не испуњава ни минимум предвиђеног плана и програма.

Директорка школе Љиљана Вековић каже да до скора, и поред бројних захтева и покушаја, углавном због мањка средстава, није било никаквог помака око изградње сале, па чак ни око израде одговарајућег пројекта, што је предуслов за било какав разговор о овој теми.

"Постоје неке назнаке да ће једна фирма из Прокупља да нам одради тај пројекат и да ми онда можемо да конкуришемо код надлежних министарстава или других организација", каже она.

Непосредно поред школе, изграђена је спортска хала, која је, међутим и даље недоступна, као прелазно решење, за одржавање наставе физичког. Да апсурд буде већи, оснивач и хале и школе  је исти, општина Прокупље, али и поред неколико покушаја, од директора хале новинарска екипа није добила одговоре.


#   школе   спортска хала   Општина Прокупље
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима