Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Fizičko vaspitanje mrtvo slovo na papiru

rssBookmark and Share

05.10.2013. Autor: Nebojša Đorđević

Skoro 1.200 stotine učenika Osnovne škole "9. oktobar" u Prokuplju i ove godine će časove fizičkog provoditi u učionicama. Neposredno pored škole nalazi se sportska hala, ali je za učenike i dalje nedostupna.

Fizičko vaspitanje mrtvo slovo na papiru

Pola veka, koliko i postoji trenutno jedna od najvećih osnovnih škola na jugu Srbije "9. oktobar" u Prokuplju, bilo je potrebno da se sagrade toaleti,  primereni standardima u obrazovnim ustanovama.

Pre toga, generacije učenika, koristile su poljski toalet, znatno udaljen od škole, što je stvaralo brojne probleme, naročito u popodnevnoj smeni.

Direktorka škole Ljiljana Veković kaže da su ove godine otvorili nove toalete, u samoj školskoj zgradi, da imaju šesnaest kabina i da su deca prezadovoljna.

"Problem smo rešili uz pomoć opštine Prokuplje, koja je finansirala ovaj projekat", dodaje ona.

Problemima učenika i prosvetnih radnika ovde nije kraj, zato što škola nema fiskulturnu salu, sa dolaskom jeseni i zime, nastava iz ovog predmeta, iz dvorišta, seli se u slobodne učionice.

Učenici kažu da na časovima fizičkog igraju zanimljivu geografiju, pikado i da obično igraju sve iste igre, zato što nemaju dovoljno prostora.

Radoje Ilić, profesor fizičkog vaspitanja kaže da uglavnom drži teoretske časove tako da se ne ispunjava ni minimum predviđenog plana i programa.

Direktorka škole Ljiljana Veković kaže da do skora, i pored brojnih zahteva i pokušaja, uglavnom zbog manjka sredstava, nije bilo nikakvog pomaka oko izgradnje sale, pa čak ni oko izrade odgovarajućeg projekta, što je preduslov za bilo kakav razgovor o ovoj temi.

"Postoje neke naznake da će jedna firma iz Prokuplja da nam odradi taj projekat i da mi onda možemo da konkurišemo kod nadležnih ministarstava ili drugih organizacija", kaže ona.

Neposredno pored škole, izgrađena je sportska hala, koja je, međutim i dalje nedostupna, kao prelazno rešenje, za održavanje nastave fizičkog. Da apsurd bude veći, osnivač i hale i škole  je isti, opština Prokuplje, ali i pored nekoliko pokušaja, od direktora hale novinarska ekipa nije dobila odgovore.


#   škole   sportska hala   Opština Prokuplje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima