Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлија Ненад Филиповић са фабричке траке у Јури на Олимпијске игре у Рију

rssBookmark and Share

11.07.2016. rs.n1info.com

Ниш ће ове године на Олимпијским играма имати једног представника, атлетичара Ненада Филиповића

Ненад Филиповић  Фото: ФБ
Ненад Филиповић Фото: ФБ

За олимпијску норму у дисциплини брзо ходање, по трећи пут лако се изборио, али остаје узалудна борба да упркос спортским успесима и завршеном Факултету физичке културе добије посао у струци, па у Рио иде такорећи са фабричке траке Јуре.

По трећи пут ће се Ненад Филиповић у августу наћи на Олимпијским играма, у друштву врхунских спортиста.

“Видео сам Надала, Федерера, био сам на доручку са Аном Ивановић, упознао сам Новака Ђоковића, Милорада Чавића, Кобија Брајанта кошаркаша. Тако да је то стварно један доживљај, и онда ми је потребно било пар дана да се ја заиста уверим да сам мојим резултатима и ја у тој групи, и да је то сасвим нормално”, каже Ненад.

Врхунски резултати траже и такве припреме, а његове су биле несвакидашње. “Почео сам да радим у Јури, у фабрици, у производњи. Радио сам на траци по осам сати, имао сам пар пута и ноћне смене по осам сати, што је било јако тешко ускладити све те обавезе: и тренинг, и посао, и породица”, прича Ненад.

По образовању професор физичког васпитања, по искуству у спорту три пута учесник Олимпијских игара. Уз овакав ЦВ ипак не може да пронађе посао у струци. У фабрици је добио неплаћено одсуство да би припреме могао да заврши на Власини.

“Није лако када оставите породицу, а не знате да ли уопште имају услова да нормално живе. Ја ипак радим ово све волонтерски, немам никаква примања, никакву финансијску подршку, и то ми најтеже пада, јер они највише трпе око свих мојих тренинга, разумеју ме у свему томе, а ја на неки начин не могу да им пружим то што би требало да се пружи”, истиче Ненад.

Од породице је одвојен док трају припреме. На Власини укупно 50 дана, тренира по два пута дневно. Због својих природних карактеристика, Власина је идеална за припреме спортиста, тако да се осим Филиповића, на том месту припремају и веслачи Србије, али и неки инострани спортисти.

Филиповић се на Власини припрема већ двадесет година колико је и члан репрезентације. На Власини га препознају, сви се јављају и желе му успех. Међутим, на његове позиве и апел да добије посао у струци, градски челници не одговарају.

“Осећам се мало безвредно када не добијем никакв одговор. Боље да се каже: 'не, нећемо да ти помогнемо' него, ето тако, да се прећути све то”, каже Ненад.

Једини нишки олимпијац у Рију такмичиће се 19. августа, а најављује да ће се, после Пекинга и Лондона, у Рију опростити од Олимпијских игара.

Гордана Бјелетић


#   Јура   атлетика   Олимпијске игре   Ненад Филиповић   Бразил   брзо трчање   Рио
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима