Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Удовичић најавио решење проблема нишког олимпијца за одлазак у Ријо

rssBookmark and Share

19.07.2016. Весна Петровић

Ненад Филиповић ће на Олимпијским играма у Рију ове године бити једини спортиста из Ниша. Није му било тешко да избори олимпијску норму и на спортском пољу бележи само победе, али му је много теже да се запосли у струци.

Фото: ФБ
Фото: ФБ

То би у многоме олакшало његове тренинге и припреме, али и живот његове породице, која, како и сам каже, највише трпи у овом тренутку. Ненад је завршио Факултет спорта и физичког васпитања, али до посла у скалду са својом дипломом није могао да дође. Каже, обраћао се и претходној градској власти, али они нису имали слуха за његов проблем. Нада се да ће се ситуација сада побољшати, а како нам је јуче у телефонском разговору рекао, нова градска власт га је већ контактирала и интересовала се за његов проблем. Министар спорта и омладине, Вања Удовичић, је, такође, током недавног боравка у Нишу, казао да се ради на решавању Ненадовог проблема.

„Учествовао сам већ на Олимпијским играма у Лондону и Пекингу, а сада се, ево, припремам и за Рио“, каже Ненад Филиповић. „Имао сам ту прилику да се упознам са највећим спортистима свата, да будем у њиховом друштву, да разговарам са њима, и да схватим да сам својим резултатима заслужио да се нађем са њима на такмичењу које је сан сваког спортисте“.

Али, за разлику од многих светских спортиста који, бар када се ради о Олимпијским играма, брину само о норми, резултатима, секундама или метрима који их деле од медаља, Ненад мора да размишља и о егзистенцији своје породице.

„Тако сам, пошто нисам могао да се запослим у струци, отишао да радим у Јури“, прича Ненад Филиповић. „Морао сам да се сналазим и за припреме које трају по неколико месеци. Оно што сам могао да одрадим сам између две смене у фабрици урадио сам, а за тренинге пред саму Олимпијаду сам, у договору са руководством фабрике, узео неплаћено одсуство.Тешко је да се, у потпуности, посветите тренингу када радите у фабрици на траци по осам сати дневно, а дешавало се да радим и ноћне смене“.

Ненад Филиповић је, тренутно, на Власини где тренира већ два месеца и то време је одвојен од породице.

„Знам шта је спорт и које жртве захтева од спортиста, али ми је тешко због породице јер они највише трпе. Сада су остали и без мојих примања и то ми је најтеже. И поред тога, они су ми велика подршка у свему што радим“, каже Ненад.

Једини нишки олимпијац у Рију ће на „бојно поље“ 19.августа, а Нишлије ће тог дана свим срцем навијати за њега.

Министар омладине и спорта, Вања Удовичић, је током недавног боравка у Нишу казао да проблем са којим се Ненад Филиповић суочио није спортске природе, али и поред тога ово Министарство ће учинити све да се дође до решења.

„Самог спортисту Ненада Филиповића, врло добро познајем и имао сам прилику да са њим учествујем и на олимпијским играма у Лондону и касније Пекингу“, казао је министар Вања Удовичић.“ Знам колико је посвећем и вреден и колико је спреман да се жртвује за највише циљеве. Што се тиче конкретног питање, које није спортско питање, и те како се бавимо њиме и надам се да ће у најскорије време бити решено“.

Министар Удивичић је додао да, из аспекта Министарства омладине и спорта, сваки наш спортиста, не само атлетичари, има адекватне услове који су неопходни за одлазак на Олимпијске игре и сва остала такмичења.

„Могу да вам кажем где се сваки наш спортиста тренутно припрема, колико те припреме коштају и где ће да буде до олимпијских игара“, додао је Вања Удовичић. „Одговорно тврдим, што се тиче спорта, од опреме, патика, мајци, додатне исхране у хотелима, путовања на најбољи могући начин, до свих аспеката који спортиста мора да има да би остварио најбољи резултат, то наши спортисти сада имају. То је био мој циљ и циљ Владе, да наши спортисти буду једнаки, без обзира који противник да изађе испред њих, са њима, да имају исте услове и да је био на најбољим могућим припремама“, закључио је министар Удовичић.

Народне новине


#   Вања Удовичић   атлетика   Олимпијске игре   финансије   Ненад Филиповић   Народне новине   градска власт   Факултет спорта и физичког васпитања   Кори Удовички   Министарство спорта и омладине   брзо трчање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима