Јужна Србија Инфо

Сува планина: Бојанине воде, неискоришћена лепота

rssBookmark and Share

Ниш 21.12.2014. Јужна Србија Инфо

На источном улазу у Ниш, 25 километра од центар града налази се Сува планина, неискоришћена природна лепота...

Сува планина: Бојанине воде, неискоришћена лепота

Излетиште Бојанине воде удаљено је 25 км од Ниша. Овај локалитет на надморској висини од 700-1300м, са својим географским положајем, на северној страни планинског масива Суве планине, представља еколошку оазу чистог, свежег планинског ваздуха и сунца.

Назив излетишта потиче од извора чисте, планинске воде "Бојанине воде". Непосредно поред извора налазе се планинарски дом Студенац (55 лежајева), на надморској висини од 860 метара, и Ски-кућа "Ниш" (20 лежајева), на надморској висини од 810 метара, са атрактивном "Орловом чесмом" и осветљеним кошаркашким тереном.

Љубитељи планинарења на путу од Бојаниних вода, могу изабрати неколико обележених планинарских стаза које ће их одвести на предивна узвишења у околини, као што су Соколов камен (1523 м), Девојачки гроб (1317 м), Мосор (984 м) и највиши врх Суве планине - Трем на 1810 м надморске висине.

Током зиме на Бојаниним водама се може скијати на ски-стази Соколов камен, са ски-лифтом (тањирача) дужине 850 м, висинском разликом од 320 м и капацитетом од 1100 скијаша на сат.

Дужина стазе је 1000 м. Блажа и краћа са ски-лифтом (вучница) дужине 250 м, намењен је деци старијег школског узраста и рекреативцима, а за најмлађе постоји стаза "Студенац" (100 м), са моторним ски-лифтом. Обе дечје стазе су осветљене.

У овом моменту комплексу се може прићи једино из правца Нишке Бање путем који води кроз Јелашничку клисуру, који има неколико критичних тачака - клизишта и уских пролаза кроз села којим се тешко мимоилазе аутомобили, а аутобуси често не могу да прођу.

Како је у току изградња ауто-пута Ниш–Софија, који ваздушном линијим пролази на мање од 10 км од комплекса, то је Град Ниш приступио изради ПДР комплекса Бојанине воде којим се поред разраде локације комплекса разрадјује и нови прилаз са ауто пута.

У сарадњи са ЈП Скијалишта Србије урађено је идејно решење комплекса и потписан је протокол о донацији опреме од стране ЈП Скијалишта Србије.

Нажалост, нема израђене Студије изводљивости и пројектно-техничке документације.

Коришћен материјал, ТРЦ Бојанине воде

Коментара: 1


#   Ниш   Сува планина   Бојанине воде   ПДР комплекс   ЈП Скијалишта Србије
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Александар, 09.10.2018.:
    Лепо


[ Додај коментар ]