Južna Srbija Info

Suva planina: Bojanine vode, neiskorišćena lepota

rssBookmark and Share

Niš 21.12.2014. Južna Srbija Info

Na istočnom ulazu u Niš, 25 kilometra od centar grada nalazi se Suva planina, neiskorišćena prirodna lepota...

Suva planina: Bojanine vode, neiskorišćena lepota

Izletište Bojanine vode udaljeno je 25 km od Niša. Ovaj lokalitet na nadmorskoj visini od 700-1300m, sa svojim geografskim položajem, na severnoj strani planinskog masiva Suve planine, predstavlja ekološku oazu čistog, svežeg planinskog vazduha i sunca.

Naziv izletišta potiče od izvora čiste, planinske vode "Bojanine vode". Neposredno pored izvora nalaze se planinarski dom Studenac (55 ležajeva), na nadmorskoj visini od 860 metara, i Ski-kuća "Niš" (20 ležajeva), na nadmorskoj visini od 810 metara, sa atraktivnom "Orlovom česmom" i osvetljenim košarkaškim terenom.

Ljubitelji planinarenja na putu od Bojaninih voda, mogu izabrati nekoliko obeleženih planinarskih staza koje će ih odvesti na predivna uzvišenja u okolini, kao što su Sokolov kamen (1523 m), Devojački grob (1317 m), Mosor (984 m) i najviši vrh Suve planine - Trem na 1810 m nadmorske visine.

Tokom zime na Bojaninim vodama se može skijati na ski-stazi Sokolov kamen, sa ski-liftom (tanjirača) dužine 850 m, visinskom razlikom od 320 m i kapacitetom od 1100 skijaša na sat.

Dužina staze je 1000 m. Blaža i kraća sa ski-liftom (vučnica) dužine 250 m, namenjen je deci starijeg školskog uzrasta i rekreativcima, a za najmlađe postoji staza "Studenac" (100 m), sa motornim ski-liftom. Obe dečje staze su osvetljene.

U ovom momentu kompleksu se može prići jedino iz pravca Niške Banje putem koji vodi kroz Jelašničku klisuru, koji ima nekoliko kritičnih tačaka - klizišta i uskih prolaza kroz sela kojim se teško mimoilaze automobili, a autobusi često ne mogu da prođu.

Kako je u toku izgradnja auto-puta Niš–Sofija, koji vazdušnom linijim prolazi na manje od 10 km od kompleksa, to je Grad Niš pristupio izradi PDR kompleksa Bojanine vode kojim se pored razrade lokacije kompleksa razradjuje i novi prilaz sa auto puta.

U saradnji sa JP Skijališta Srbije urađeno je idejno rešenje kompleksa i potpisan je protokol o donaciji opreme od strane JP Skijališta Srbije.

Nažalost, nema izrađene Studije izvodljivosti i projektno-tehničke dokumentacije.

Korišćen materijal, TRC Bojanine vode

Komentara: 1


#   Niš   Suva planina   Bojanine vode  PDR kompleks  JP Skijališta Srbije
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Aleksandar, 09.10.2018.:
    Lepo


[ Dodaj komentar ]