Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто судови штите насилнике: Нико неће одговарати за Алексину смрт

rssBookmark and Share

Ниш 27.07.2017. Блиц, Б92

Због наступања застарелости нико неће одговарати за смрт малог Алексе Јанковића (14) који се убио због вршњачког насиља 2011. у Нишу, пише "Блиц".

Зашто судови штите насилнике: Нико неће одговарати за Алексину смрт

Тиме је шестогодишња борба Алексиних родитеља почетком јула ове године добила тужан епилог, наводи "Блиц".

Подсетимо, Алекса се бацио с трећег спрата након што је чак осам пута био пребијен. Имао је, према лекарским извештајима, потрес мозга, хематоме, модрице по глави и телу, трпео је увреде, ломили су му наочаре.

За злостављање су знали директорка, школски психолог, разредни старешина, полиција и нико му није помогао нити је ико до сада одговарао, иако је утврђен низ пропуста у раду школе. Међутим, због застарелости случаја сада тек не може нико да одговара.

Алексина мајка Драгана Јанковић рекла је за "Блиц" да јој је најжалије што су пропусти у раду Основне школе "Сретен Младеновић Мика" у Нишу, у којој се малтретирање Алексе догађало, утврђени тек када се у децембру прошле године обратила тадашњем премијеру Србије Александру Вучићу.

"Тек након што смо се два пута обратили председнику Владе и министру просвете добили смо обавештење из Министарства просвете о извршеној ненајављеној инспекцији и ревизији случаја у којој су потврђени сви наши наводи о заташкивању случаја и избегавању дисциплинских одговорности одговорних у Алексиној школи, где се поименце наводе особе које су заташкивале, као и начин вршења заташкивања", казала је Алексина мајка.

Она додаје да је заједно са супругом свих претходних година написала и упутила на десетине пријава и дописа министрима просвете, просветним инспекцијама у којима је поименце и детаљно указивала на пропусте.

"Упркос свему, у писаном одговору смо и званично добили обавештење да је 'поред свих утврђених чињеница и пропуста законски случај покретања дисциплинске одговорности према одговорнима у школи и школској управи застарео'", огорчена је Драгана.

Она наводи и да је шест месеци пре застаревања случаја, крајем марта 2017. добила обавештење из Министарства просвете да је просветна републичка инспекција одељења Ниш урадила инспекцију по њиховом допису у ком је наведено да је све урађено по закону.

Она истиче да се у међувремену испоставило да је највећу улогу у заташкивању читавог случаја имао тадашњи министар просвете Жарко Обрадовић са тадашњим начелником школске управе Живомиром Јовановићем који су са појединцима из просветне инспекције и школске управе успели да заташкају покретање дисциплинске одговорности у Алексиној школи.

О случају малог Алексе његова мајка причала је и за ТВ Прва прошле године, у емисији "Живот прича"

video...

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   полиција   Живомир Јовановић   Жарко Обрадовић   суд   Алекса Јанковић   Драгана Јанковић
@GagGagajanko @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима