Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zašto sudovi štite nasilnike: Niko neće odgovarati za Aleksinu smrt

rssBookmark and Share

Niš 27.07.2017. Blic, B92

Zbog nastupanja zastarelosti niko neće odgovarati za smrt malog Alekse Jankovića (14) koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja 2011. u Nišu, piše "Blic".

Zašto sudovi štite nasilnike: Niko neće odgovarati za Aleksinu smrt

Time je šestogodišnja borba Aleksinih roditelja početkom jula ove godine dobila tužan epilog, navodi "Blic".

Podsetimo, Aleksa se bacio s trećeg sprata nakon što je čak osam puta bio prebijen. Imao je, prema lekarskim izveštajima, potres mozga, hematome, modrice po glavi i telu, trpeo je uvrede, lomili su mu naočare.

Za zlostavljanje su znali direktorka, školski psiholog, razredni starešina, policija i niko mu nije pomogao niti je iko do sada odgovarao, iako je utvrđen niz propusta u radu škole. Međutim, zbog zastarelosti slučaja sada tek ne može niko da odgovara.

Aleksina majka Dragana Janković rekla je za "Blic" da joj je najžalije što su propusti u radu Osnovne škole "Sreten Mladenović Mika" u Nišu, u kojoj se maltretiranje Alekse događalo, utvrđeni tek kada se u decembru prošle godine obratila tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

"Tek nakon što smo se dva puta obratili predsedniku Vlade i ministru prosvete dobili smo obaveštenje iz Ministarstva prosvete o izvršenoj nenajavljenoj inspekciji i reviziji slučaja u kojoj su potvrđeni svi naši navodi o zataškivanju slučaja i izbegavanju disciplinskih odgovornosti odgovornih u Aleksinoj školi, gde se poimence navode osobe koje su zataškivale, kao i način vršenja zataškivanja", kazala je Aleksina majka.

Ona dodaje da je zajedno sa suprugom svih prethodnih godina napisala i uputila na desetine prijava i dopisa ministrima prosvete, prosvetnim inspekcijama u kojima je poimence i detaljno ukazivala na propuste.

"Uprkos svemu, u pisanom odgovoru smo i zvanično dobili obaveštenje da je 'pored svih utvrđenih činjenica i propusta zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi zastareo'", ogorčena je Dragana.

Ona navodi i da je šest meseci pre zastarevanja slučaja, krajem marta 2017. dobila obaveštenje iz Ministarstva prosvete da je prosvetna republička inspekcija odeljenja Niš uradila inspekciju po njihovom dopisu u kom je navedeno da je sve urađeno po zakonu.

Ona ističe da se u međuvremenu ispostavilo da je najveću ulogu u zataškivanju čitavog slučaja imao tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović sa tadašnjim načelnikom školske uprave Živomirom Jovanovićem koji su sa pojedincima iz prosvetne inspekcije i školske uprave uspeli da zataškaju pokretanje disciplinske odgovornosti u Aleksinoj školi.

O slučaju malog Alekse njegova majka pričala je i za TV Prva prošle godine, u emisiji "Život priča"


#   Niš   Beograd   policija   Živomir Jovanović   Žarko Obradović   sud   Aleksa Janković   Dragana Janković
@GagGagajanko @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima