Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Путеви Србије траже поскупљење путарине за 10 одсто

rssBookmark and Share

Београд 17.08.2016. Бета

Јавно предузеће Путеви Србије је Влади Србије још почетком ове године упутило захтев за поскупљење путарине за 10 одсто јер цена није мењана још од 2008, а порасле су цене материјала, енергената и опреме за одржавање путева, речено је данас Бети у том предузећу.

Путеви Србије траже поскупљење путарине за 10 одсто

У Србији је, кажу у Путевима Србије, цена путарине по пређеном километру је најнижа у односу на остале европске земље које користе исти систем наплате.

"Новац од путарине користи се и користиће се искључиво за одржавање ауто-путева у Србији, како би Коридор 10 био прави транзитни коридор", наглашавају у Путевима Србије и додају да одлуку о поскупљењу путарине доноси Влада.

У Србији се примењује систем наплате путарине по пређеном километру који је, како наводе у том предузећу, у складу са смерницама ЕУ. У Србији је путарина 0,03 евра по километру, те је дупло јефтинија у односу на Босну и Херцеговину, Хрватску и Португалију где је 0,06 евра, док је у Турској 0,039 евра, у Грчкој 0,045 евра, Италији 0,05 евра, Шпанији 0,085 евра, а у Француској 0,095 евра.

У Путевима Србије су навели и да путарина за 240 километара деонице Београд-Ниш износи 6,5 евра, док се за око 300 километара од граничног прелаза Батровци до Загреба плаћа 16,5 евра.

"За Словенију се купује недељна вињета која кошта 15 евра за било коју километражу, док пролазак кроз Аустрију путничким возилом кошта 8,7 евра, а дневна вињета за пролазак бугарским путевима кошта 10 евра", кажу у Путевима Србије.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић најавила је могућност поскупљења путарине, наводећи да зна да је то непопуларна мера, али неопходна ради одржавања путева.

Коментара: 1


#   Београд   Путеви Србије   поскупљење   ауто-пут   путарина   Зорана Михајловић   коридор 10
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Мало морген, 18.08.2016.:
    Ма јесте, све је тако. А зашто не упореде квалитет путева о чијим ценама причају. И у Бугарској је најкраћи период за вињету недеља а не дан. Глупача неспособна.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима