Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта ће бити са нишком галеријом "Србија"

rssBookmark and Share

Ниш 02.10.2015.

Још увек се не зна шта ће бити са нишком галеријом "Србија" јер би простор у коме се налази требало да буде враћен старим власницима.

Фото: југмедиа.рс
Фото: југмедиа.рс

Управни суд по тужби града Ниша поништио је решење о враћању и сада би Агенција за реституцију требало да донесе ново. Иако се град жалио што овај простор није изузет из поступка реституције, у галерији кажу да се овим проблемом суштински нико од надлежних у граду није озбиљно бавио.

Већ две године запослени у галерији забринути су за овај простор за који кажу да је медју најрепрезентативнијим у земљи. Осим њих, кажу о томе нико не брине.

"Власти града Ниша уопште нису водиле рачуна о објектима које треба заштити у моменту када је дошао закон о реституцији у то је највећи проблем", каже Милић Петровић, директор Галерије савремене ликовне уметности у Нишу.

Агенција за реституцију овај простор није изузела из поступка реституције. Зато сада истичу да је Управни суд поништио решења искључиво из формалних разлога.

"Приликом поништавања решења није дат ниједан разлог материјалне природе,који се односи на то да нисмо проценили добро да ли је објекат за враћање или не, већ само да је решење поништено из чисто процесних разлога", каже Ивана Живковић, Агенција за реституцију.

Да ли ће се град ниш поново жалити и шта је било са преговорима вођеним са власницима простора - одговоре на ова питања од надлежних РТС није успео да добије.

Нови поступак само продужава неизвесност и за готово 1500 дела савременог српског сликарства, који се чувају у депоу галерије.

Кустоскиња Радмила Костић каже да у овом депоу већ сада нема места.

"Нажалост ми се боримо за још веће просторије, а сад ако нам узму и ово што имамо заиста би то за нас било страшно", каже Радмила Костић, кустос Галерије савремене ликовне уметности у Нишу.

Слично је и са јединим рестаураторским атељеом на југу Србије у коме је до сада спашено више од стотину дела.

"У неких десетак посто од тог фонда који ми располажемо има оштећења, тих тежиш оштећења, од ових које сам вам показао, има и она су већ санирана", каже Драган Станковић, конзерватор и рестауратор.

Галерија "Србија" у строгом центру града налази се од 1994. године, осим што у њој сликари радо излажу, она је и најпосећенији галеријски простор у Нишу.

РТС

Коментара: 0


#   Ниш   Агенција за реституију   Драган Станковић   Галерија Србија   Радмила Костић   власништво   Управни суд   Ана Живковић   Милић Петровић
@


 


[ Додај коментар ]