Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I u Nišu akcija prikupljanja odeće za siromašne

rssBookmark and Share

21.01.2017. Politika

Primerom Novosađana, koji su pod sloganom „Ako imaš donesi, ako nemaš odnesi”, Nišlije odlučile da u periodu velike hladnoće pomognu ugroženim sugrađanima

Foto Đ. Jerinkić
Foto Đ. Jerinkić

Bilo je dovoljno da se na društvenim mrežama pojavi fotografija iz Novog Sada i još nekih gradova u Vojvodini o akciji prikupljanja odeće i obuće za decu i odrasle slabijeg materijalnog stanja, pa da i Nišlije pokrenu nešto slično.

U više udruženja i organizacija u nekoliko velikih tržnih  centara u Nišu, među privatnim vlasnicima prodajnih objekata u kojima se nudi tekstilna galanterija, ali i trgovinskih radnji prehrambenom robom i ugostiteljima, odlučili su da priskoče u pomoć sugrađanima tokom ledenog perioda koji traje već dvadesetak dana.

Kako „Politika” saznaje, akciju su pokrenuli vlasnici trgovinskih objekata u TC „Podzemni prolaz” u Nišu, gde nam je rečeno da razlika između akcija u Novom Sadu i Nišu ipak postoji:

– Kako smo obavešteni, Novosađani su pod originalnim geslom „Ako imaš donesi, ako nemaš odnesi” organizovali prikupljanje nove zimske garderobe kao što su jakne, kaputi, džemperi ili zimska obuća sa siromašne, a mi smo odlučili da pokrenemo akciju koja će, verujem, imati možda i širi odziv – da pozovemo građane Niša da sve svoje polovne odevne predmete, koje inače ne koriste, izdvoje i daju za socijalno ugrožene sugrađane. Već smo kontaktirali i pojedine socijalne ustanove, koje su prihvatile našu inicijativu i obećale punu podršku, i nadam se da ćemo već naredne nedelje imati šta da ponudimo najsiromašnijim Nišlijama – rekla nam je Biljana Jovanović, vlasnik prodajnog objekta u niškom „Podzemnom prolazu”.

Iz ovih organizacija i udruženja posebno apeluju na sugrađane da odeću i obuću koju ne koriste ne bacaju u kontejnere ili na smetlišta van grada, što se često moglo videti prethodne jeseni u okolini Niša:

– Očigledno je da u svojim stanovima Nišlije čuvaju mnogo korišćene garderobe koja nema gde da se skladišti, a koje vlasnici žele da se oslobode. Preko lokalnih medija ćemo već početkom naredne sedmice obavestiti sve one kojima to smeta da ne bacaju, već da spakuju višak svojih odevnih predmeta za decu i odrasle. Nekome će sigurno po ovoj sibirskoj hladnoći koja traje nedeljama biti od koristi. Nameravamo da uvedemo i dežurni telefon za ove namene, možda da privremeno, a nadamo se da će nam se pridružiti i neka od rentakar organizacija i izaći nam u susret da angažujemo i jedno kombi vozilo za prikupljanje odloženih stvari – rekla nam je ova Nišlijka.

Namera ljudi dobre volje u Nišu je i da obiđu sve osnovne i srednje škole da bi dobili informacije da li ima ugroženih učenika i kome je od đaka najpreče obezbediti tople odevne predmete. Takođe, planiraju da od Centra za socijalni rad „Sveti Sava” zatraže spiskove najugroženijih kategorija stanovnika Niša.

Prošle godine tokom proleća i leta Nišlije su za sugrađane na više punktova na javnim mestima u gradu prikupljale hranu. Ta akcija je bila veoma uspešna i zato se očekuje i da će i ova biti od velike koristi za ugrožene i siromašne.

Toma Todorović

Komentara: 0


#   humanost   Sveti Sava   humanitarna akcija   Toma Todorović   Biljana Jovanović   podzemni prolaz   srednje škole   Ana Jovanović   Socijalne ustanove   odeća
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima