Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ponovo popravke auto-puta u Grdeličkoj klisuri

rssBookmark and Share

Vladičin Han 24.10.2020. Milan Stojanović, N1

Između Predejana i Vladičinog Hana - ponovo vožnja u jednoj traci. Kolovoz se popravlja između mosta Morava 1 i Morava 2, na skoro 15 hiljada kvadratnih metara.

Ponovo popravke auto-puta u Grdeličkoj klisuri

Deo autoputa kroz Grdeličku klisuru ponovo je propao, Iako se na licu mesta vidi da je skinut poslednji sloj asfalta na dužini od preko dva kilometra, u Koridorima Srbije tvrde da "nije reč ni o kakvoj popravci, već o radovima na otklanjanju uočenih nedostataka" u garantnom periodu. Na molbu da pojasne u čemu je razlika, nisu odgovorili, a ovom preduzeću prosleđen je i zahtev da omoguće uvid u dokumentaciju o tehničkom prijemu deonice, s obzirom da je prvi put popravljana tri meseca po otvaranju, a sada ima i novih pukotina.

Ovo nije prvi put da se novi autoput kroz Grdeličku klisuru popravlja, od kako je pušten u saobraćaj pre oko godinu i po dana. Ranije su to bile manje deonice, a sada je, prema informacijama iz Koridora Srbije, u pitanju deonica od dva kilometra i 95 metara. Na njoj je, dobrim delom, asfalt već "presvučen" novim, a za državno preduzeće Koridori Srbije, ovo ovde - nije popravka puta.

"Kao prvo, nije reč ni o kakvoj popravci, već o radovima na otklanjanju uočenih nedostataka na kolovoznoj konstrukciji u garantnom periodu, na deonici Caričina Dolina - tunel Manajle, autoput E75. Izvođač 'Integral Inženjering' je 10.10.2020. godine otpočeo sa izvođenjem radova na izradi novog habajućeg sloja asfalta i navedene radove izvodi o svom trošku, jer je deonica u garantnom roku.

Nisu odgovorili na pitanje - šta predstavlja uklanjanje nedostataka i u čemu je razlika u odnosu na popravku, ali su u saopštenju naveli da se habajući sloj "dezintegrisao".

Zašto se habajući sloj "dezintegrisao", kažu, treba pitati izvođača radova, čiji su nas predstavnici udaljili sa lica mesta i nisu se složili da snimimo asfaltiranje.

Zato što nije prvi put da asfalt kod Grdelice puca, od Koridora smo tražili i uvid u izveštaj o tehničkom prijemu radova.

 

"Bilo bi vrlo interesantno videti ko je primio ove radove u maju prošle godine, kada su zvanično završeni. Ko je potpisao, kakva komisija... Jer, tu možda leži ključ, jer taj prijem radova je osnova za dobijanje upotrebne dozvole, navodi Danijel Dašić, inženjer građevine i aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Za Koridore Srbije je, napominju u saopštenju za N1, najbitnije da se uočeni nedostaci otklone na što brži i kvalitetniji način, "kao i činjenica da smo od izvođača ishodovali produžetak garancije do kraja 2021. godine". To je dobra okolnost, sudeći po nedostacima uočenim u nastavku prema Nišu.

Oko jedan kilometar iza aktuelnog gradilišta, niz pukotina i ulegnuća na samom autoputu, poput onih koje smo snimali i prošle godine, posle otvaranja.

Asfalt oko njih izgleda "naborano", a takav je, kako je i ranije govorio inženjer Dašić, zato što, prilikom izgradnje, najverovatnije nisu poštovani standardi po pitanju debljine i kvaliteta završnog sloja.

"Sudeći po novim rupama i prema onim od prošlog puta koje nisu bile kompletno sanirane, mislim da će ovde biti posla još za generacije građevinaca iz ovog regiona, a možda i šire", smatra Dašić

Obećanje ministarke građevinarstva bilo je da će po završetku izgradnje autoputa i do bugarske, i do makedonske granice, objaviti ko je za koje propuste tokom izgradnje, bio odgovoran.

Milan Stojanović, N1

Komentara: 0


#   Vladičin Han   auto-put   Predejane   Grdelička klisura   Grdelica   asfaltiranje   Koridori Srbije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima