Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi i zašto zvati policiju?

Bookmark and Share

27.03.2023. Zorana Petronijević

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi se popunjava samo u slučajevima kada nema povređenih, kada se oba učesnika slažu oko toga ko je kriv i kada šteta nije velika, manja od 200.000 dinara ili 1.700 evra. Ukoliko niko ne želi da prizna krivicu, treba zvati policiju da izvrši uviđaj.

Osiguranje od autoodgovornosti
Osiguranje od autoodgovornosti

Kada popunjavati Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi?

Zašto je važno zvati policiju?

Čak i ako se učesnici u nezgodi slože oko svih detalja, treba zvati policiju da sačini službenu belešku, tj. da utvrdi stanje na terenu, da li je neko od vozača pijan ili nema dozvolu i slično. Evropski izveštaj o nezgodi se popunjava i podnosi osiguravajućoj kući krivca za nezgodu, zajedno sa policijskom službenom beleškom.

Šta ako krivac odbije da dođe na procenu štete?

Ako krivac odbije da dođe, to može otežati isplatu oštećenom. Zbog toga je važno napraviti što više fotografija i video snimaka sa lica mesta, kao dokaz za osiguravajuću kuću. Ukoliko se situacija zakomplikuje, potrebno je potpisati posebne izjave u osiguravajućoj kući. Šteta bi trebalo da bude isplaćena u roku od 8 dana, kako nalaže Zakon o obaveznom osiguranju o saobraćaju.

Kako popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi?

Ako je u nezgodi učestvovalo dva vozila, popunjava se samo jedan izveštaj. Izveštaj se sastoji iz dva primerka – originalnog, prvog lista, na kome se ispisuju podaci hemijskom olovkom, i identičnog lista papira ispod njega na koji se preslikava sve što je ispisano na originalnom listu. Izveštaj potpisuju oba vozača.

Imajte na umu da Osiguravači uglavnom zahtevaju da svi učesnici zajedno dođu na prijavu štete, kako bi mogli izvršiti poređenje vozila i na osnovu toga doneti konačan sud o okolnostima nastanka iste. Zbog toga je bitno ponašati se i sa dozom razumevanja prema drugim učesnicima u saobraćaju. Vozite pažljivo!

Kako se obezbediti u slučaju saobraćajne nezgode?

Kako bi se izbegle dodatne brige u slučaju saobraćajne nezgode, savetuje se da se obezbedite godišnjim paketom pomoći na putu za samo 3,990 dinara. U okviru Nacionalnog paketa, dobijate asistenciju sa neograničenom kilometražom šlepovanja. Na taj način nećete morati da brinete o višoj ceni šlepa koja se često naplaćuje u takvim situacijama.

Još jedan savet za vozače je da uvek imaju Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi u automobilu. Kazna za ne posedovanje izveštaja iznosi od 10.000 do 50.000 dinara, pa je važno da se na vreme obezbedite i uzmete ga u filijali osiguravajuće kuće ili agenciji koja se bavi registracijom vozila.


Saobraćajne nezgode se nažalost dešavaju i važno je biti pripremljen za takve situacije. Popunjavanje Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi može biti komplikovano, ali je neophodno kako bi se šteta isplatila na vreme i kako bi se izbegle neugodne situacije sa krivcem za nezgodu. Važno je imati sve podatke ispravno unete u izveštaj i obezbediti dokaze kao što su fotografije i video snimci kako bi se otklonile sumnje o nameštanju nezgode. Konačno, savetuje se da se uvek vozi pažljivo i poštuju druge učesnike u saobraćaju.

Veza između evropskog izveštaja i osigaranja od autoodgovornosti

Postoji veza između evropskog izveštaja i osiguranja od autoodgovornosti u smislu da osiguravajuće kompanije često traže evropski izveštaj prilikom obračunavanja premija za osiguranje od autoodgovornosti.

Evropski izveštaj, takođe poznat kao izveštaj o istoriji vozila, pruža informacije o prethodnom vlasništvu, istoriji servisa i održavanja, kao i o bilo kojim prethodnim oštećenjima ili sudskim postupcima povezanim sa vozilom. Ove informacije su korisne za osiguravajuće kompanije jer im pomažu da procene rizik od osiguranja od autoodgovornosti za određeno vozilo i da odrede premiju.

Osiguranje od autoodgovornosti je obavezno u većini zemalja Evropske unije i pokriva odgovornost vozača u slučaju štete koju je uzrokovao drugoj osobi. Premija osiguranja od autoodgovornosti zavisi od brojnih faktora, uključujući istoriju vozila, godište vozila, vrstu vozila, vozačevu istoriju vožnje i mnoge druge faktore.

Stoga, evropski izveštaj može biti važan faktor u određivanju premije za osiguranje od autoodgovornosti, a osiguravajuće kompanije često ga zahtevaju prilikom obrade zahteva za osiguranje.

Komentara: 0


#   policija   saobraćajna nezgoda   fotografije   Evropski izveštaj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima