Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obezbedite svojim najstarijima najkvalitetniju negu

Bookmark and Share

22.03.2023.

Gerijatrija je medicinska disciplina koja se bavi pacijentima starijim od 65 godina. Starije osobe zahtevaju posebnu pažnju i negu, jer imaju česte zdravstvene probleme, što dovodi do slabljenja i oštećenja njihvog organizma.

Obezbedite svojim najstarijima najkvalitetniju negu

Baš iz tog razloga, veoma je bitno da stare osobe imaju stalni pristup medicinskoj nezi, jer se nikada ne zna kada može doći do ozbiljnijih problema, a pravovremena reakcija je u tim godinama ključna za uspešno rešavanje problema.

Kako stariji pacijenti često boluju od više hroničnih bolesti, oni vrlo često koriste više različitih lekova, što zahteva pažljivo procenjivanje i praćenje, što sami pacijenti nisu u stanju da sami urade na pravi način. Praćenje propisane terapije, kupovina lekova, njihovo pravovremeno uzimanje - sve to može biti veoma komplikovano i tu je potrebna pomoć medicinskih sestara kako bi terapija tekla bez problema.

Kako u našoj zemlji postoji zaista veliki broj domova za centar starih lica, jako je bitno da se pre donošenja konačne odluke u kom domu ćete živeti u budućnosti upoznate sa iskustvima drugih. Upravo ta iskustva možete pronaći na sajtu Hipokratija, gde možete pronaći najbolje i najgore ocenjene medicinske ustanove kojima je u primarni zadatak upravo gerijatrija kao medicinska disciplina.

Cilj gerijatrijske nege je upravo da se obezbedi samostalnost pacijenata i poboljša kvalitet njihovog života. Najbolje što možete da uradite kako biste pomogli svojim bližnjima starijim od 65 godina jeste da im omogućite konstantnu medicinsku negu koju omogućavaju privatni ali i državni starački domovi specijalizovani upravo za ovu granu medicine.

Kada je potrebna gerijatrijska nega?

U gerijatriji postoji termin "4N", koji obuhvata stanja koja se najčešće javljaju kod starijih osoba, a to su: nepokretnost, nestabilnost, nesamostalnost i inkontinencija. Starije osobe su takođe sklonije povredama usled gubitka ravnoteže i padova, što može uzrokovati gubitak samopouzdanja i otežati svakodnevne aktivnosti.

Ako imate starije osobe u svom okruženju, obratite pažnju na neke indikatore koji mogu ukazivati na to da im je u svakodnevnom životu potrebna pomoć. Starije osobe vrlo često imaju problema sa otežanim hodanjem, što utiče na njihov kvalitet života. Ukoliko žive u kućama koja imaju, na primer, dva sprata, njihovo kretanje je u tom slučaju skoro nemoguće i to ih jednostavno sprečava u obavljanju jednostavnih dnevnih aktivnosti kao što su odlazak u toalet, briga o ličnoj higijeni, ishrani, oblačenju…

Važno je obezbediti funkcionalan dom, što podrazumeva uklanjanje suvišnih predmeta i prilagođavanje okruženja starijim osobama. Starijim osoba je veoma bitno da svaki deo njihovog aktivnog životnog prostora bude pristupačan bez ozbiljnih fizičkih napora.

Svaka stepenica osobama u trećoj dobi može prilično otežati kretanje i zbog toga se preporučuje da osobe te životne dobi žive u stambenim objektima koji su dizajnirani u jednoj ravni, poput stanova. To je način na koji su dizajnirane i sobe u domovima za negu starijih lica, što osobama koje su u njima smeštene u velikoj meri olakšava svakodnevicu.

Na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira doma za stare

U našoj zemlji postoji prilično veliki broj državnih, ali i privatnih domova za stara lica. Iz toga razloga, potencijalnim korisnicima je jako teško da se odluče za to gde će provoditi svoju svakodnevicu. Uprkos predrasudama da se dugo čeka na mesto u državnim domovima za stare, na svoje mesto u ovim ustanovama je do prošle godine čekalo nešto više od 500 ljudi.

U poslednje vreme kapaciteti se šire i u mnogim gradovima u našoj zemlji se otvaraju upravo novi i moderno opremljeni domovi za stara lica koja su deo sistema državne zdravstvene nege. Predrasude da takvi objekti ne nude usluge na zavidnom nivou više jednostavno ne važe, jer se u ovu oblast sve više ulaže.

Sa druge strane, popunjenost kapaciteta u privatnim licenciranim domovima kretala se oko 70 odsto, što znači da je u nekim domovima veoma teško pronaći slobodan smeštaj. Iako se broj smeštaja u privatne domove povećava, postoji neravnomerna prostorna raspoređenost privatnih domova što je problem. U skoro svakom gradu u Srbiji postoji po nekoliko privatnih domova, što samo pokazuje koliko je intereasovanje za ovu uslugu.

Procedura za smeštaj u staračke domove nije komplikovana. Svaki korisnik mora da podnese zahtev i ostvari svoja prava koja su mu zakonom zagarantovana. Procedura za smeštaj u privatnom domu se pokreće tek kada nadležni utvrde da u državnim domovima nema mesta. Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja pokriva troškove do pune cene smeštaja, u zavisnosti od materijalnog stanja korisnika.

Cena smeštaja u privatnim domovima kreću se od 36.000 do 41.000 dinara mesečno i zavisi od stepena podrške koja je potrebna korisniku. Nakon provere kapaciteta u državnom domu i utvrđivanja da nema mesta, nadležni Centar za socijalni rad i Dom stavljaju korisnika na listu čekanja i pokreće se postupak smeštanja u privatni dom.


#   starački dom   gerijatrija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima