Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Cvetanović "iskontrolisao" leskovačka preduzeća

rssBookmark and Share

Leskovac 14.07.2017. Južna Srbija Info

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović posetio je juče nekoliko leskovačkih javnih i javno-komunalnih preduzeća i razgovarao sa zaposlenima i rukovodstvom. Reč je o Vodovodu, Pijaci i Komunalcu.

Cvetanović "iskontrolisao" leskovačka preduzeća

Prilikom posete Vodovodu, gradonačelnik je rekao da je zahvaljujući racionalnom poslovanju ovo preduzeće koje je decenijama radilo sa gubitkom, stalo na svoje noge.

„Mislim da o odnosu bivšeg rukovodstva prema preduzeću i radnicima najbolje svedoči izgled ovog starog postrojenja u kojem se danas nalazimo i gde godinama unazad nije bilo nikakvih ulaganja.   Nije ovo postrojenje jedino što je trebalo menjati kada je reč o Vodovodu. Sadašnje rukovodstvo našlo se pred jednim teškim zadatkom, a to je racionalizacija broja zaposlenih. Danas ovde radi 317 radnika, što je u odnosu na decembar 2014. manje za 53 osobe – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da danas ovo preduzeće daje veliki doprinos u nastojanju lokalne samouprave da sugrađanima obezbedi bolje uslove za život.

„O tome možda najbolje svedoči podatak da je u toku 2015. i 2016. godine Vodovod rekonstruisao vodovodnu mrežu u skoro 30 ulica, a u 2017. godini planira da nastavi sa zamenom azbestnih cevi na dužini od više od 15 km u iznosu od preko 1,5 miliona evra, odnosno u ukupno 29 ulica – naveo je gradonačelnik.

Kosara Ilić, direktorka JKP „Vodovod“, zahvalila se gradonačelniku na poseti i istakla da je za promenu stanja u ovom preduzeću bilo potrebno mnogo discipline i rada.

Prilikom posete leskovačkoj Pijaci, gradonačelnik Cvetanović i direktor ovog preduzeća Zoran Milošević složili su se da je glavni razlog sadašnjeg stanja u kojem se Pijaca nalazi broj zaposlenih.

Broj radnika koji rade u Pijaci je 120, a do kraja godine bi trebalo da ode u penziju još jedan zaposlen. Prema rečima rukovodstva optimalan broj radnika trebalo bi da bude ispod 100, kako bi ovo preduzeće moglo stabilno da posluje.    U prethodnoj godini, za isplatu zarada, naknada zarada i ostalih primanja, ukupno je izdvojeno oko 101 milion dinara, što iznosi 81% od ukupnih rashoda. U tekućoj godini, za zarade je planirano 94 miliona dinara, što je oko 75% ukupnih rashoda.

„Dugo je ovde dolazilo do nekontrolisanog zapošljavanja i sada je jasno da je takav sistem neefikasan. Zarade kasne, nemoguće je ostvariti ozbiljnije investicije i unapređivati poslovanje. Očekujem da će rukovodstvo ovog preduzeća pronaći način da se Pijaca izvuče iz problema u kojima se sada nalazi, jer ovo preduzeće ima kapaciteta da bude jedno od uspešnijih u gradu – rekao je gradonačelnik.

Direktor Milošević je naveo da su u toku meseca prihodi Pijace između 2 i 3 miliona dinara, a da izdvajanja za plate iznose 7 miliona dinara.

Na samom kraju gradonačelnik je posetio JKP „Komunalac“ gde je direktor Vladimir Sinadinović istakao da je u poslednjem periodu u ovom preduzeću uloženo dosta po pitanju mehanizacije, a da se na jesen očekuju i početak rada novog azila za životinje u Željkovcu.

Komentara: 0


#   Leskovac   pijaca   investicije   Vodovod JKP   Komunalac JP   Zoran Milošević   Kosara Ilić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima