Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležen Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

rssBookmark and Share

Niš 09.05.2018. Južna Srbija Info

Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu Kralja Milana obeležen je 9.maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom Svetskom ratu.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Vence je u ime Grada Niša položila delegacija predvođena gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

Senima ratnika koji su se borili protiv fašizma poklonilie su se i delegacije  Vojske Srbije, Policije, Nišavskog upravnog okruga, Rusko-srpskog humanitarnog centra i mnogi drugi.

Prethodno je u Domu vojske održana svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na slavne dane i borbu za konačni slom nacističke Nemačke.

U prisustvu čelnika grada venci su položeni i na spomenik posvećen ruskim pilotima ispred ulaza u logor na Crvenom krstu,odakle je kolona okupljenih građana krenula u simboličnu šetnju ulicama grada sa jednostavnom porukom da se nikada ne sme dozvoliti oživljavanje ideologije koja je Evropi i svetu donela veliku patnju tokom dvadesetog veka.

Značajnu ulogu u pobedi nad fašizmom imao je srpski narod sa hiljadama boraca koji su dali život za slobodu i poštovanje ljudskog dostojanstva. Republika Srbija danas čvrsto zastupa principe miroljubive saradnje i zalaže se za toleranciju i saradnju sa ostalim državama Balkana, ali i doprinosi ukupnim naporima za postizanje stabilnosti u regionu.

Dečjom predstavom, horskom muzikom, izložbom kreativnih radova nastalih u niškom EU info kutku i fimovima  obeležen je i Dan Evrope u Nišu, koji se proslavlja u čast takozvane Šumanove deklaracije iz 1950. godine, kojom započinje ideja o ujedinjenju evropskih zemalja.


#   Niš   Darko Bulatović   Akademija   Drugi svetski rat   Dan pobede   Dan Evrope   Logor na Crvenom krstu   svečana akademija
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima