Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Докторка чува кокошке на фарми

rssBookmark and Share

Лесковац 23.04.2014. РТС

Иако специјалиста опште медицине, Мирјана Цакић из Лесковца пре две деценије посао у Дому здравља заменила је послом на породичној фарми у Лапотинцу - узгајањем кока носиља

Докторка чува кокошке на фарми

Деведесетих година специјалиста опште медицине Мирјана Цакић из Лесковца напустила је сигуран посао у Дому здравља и посветила се породицном бизнису.

Заједно са супругом и сином данас у селу Лапотинцу код Бојника води фарму кока носиља.

Нема раскошну канцеларију, удобну фотељу, чак ни компјутер. Са телефоном у руци посао води из кутка радничке трпезарије. Успешно већ скоро две деценије. Од тренутка када је лекарску ординацију заменила фармом кока носиља.

"Била је то тешка одлука и пресудна у животу, јер медицина је моја љубав, знате ја сам студирала и завршила оно што волим, па потом и специјализацију, али схватила сам да сам потребна свом супругу и одлучила сам се за породични посао", каже Мирјана.

Медицина као велика љубав остаје, али преданост, пожртвованост и одговорност неопходни су шта год да се ради. Сваког тренутка размишљајући о својој, али и породицама које од овог посла зависе.

"Овај посао захтева целог човека 24 сата и одрицање и жртву, али у свему па и ове има компензације, а уз то ја овај посао волим", додаје Мирјана.

Сада већ давне 1976. године све је започео њен супруг, скромно са 2.800 кока носиља. За скоро четири деценије капацитет је достигао 50.000 кока носиља и 40.000 јаја дневно. Без подршке и посвећености супруге породичном бизнису све би, како каже, било много теже, посебно последњих година.

"Било је много лакше почети него сада одржати. Није лако, цена јаја је ниска, а инпути прескупи. Све ово створили смо без икаквих субвенција државе, сами мало по мало, данас имамо најсавременију линију. Достигли смо највише што се може у живинарству", каже Воја Цакић.

Енергична, али скромна докторка Цакић каже да се време врати поново би исто урадила, јер изградили су породици посао, а син не мора све из почетка.

Мирјана саветује млаим људима да посао не чекају, већ да крену са било којим послом.

"Можда ће се тако лакше указати прилика да раде оно за шта су се школовали, да стварају породице. То што сам лекар не може ми нико одузети, али морала сам да гледам шта је приоритет за моју породицу", додаје она.

Уосталом, тако је васпитала и своју децу. Упркос дипломи Економског факултета ћерка се обрела у свету торти и колача.

Коментара: 0


#   Лесковац     Бојник   специјалиста   фарма   кокошке   24 сата
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима