Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

23. април Дан Војске Србије

rssBookmark and Share

23.04.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Војска Србије слави свој празник 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. године избио Други српски устанак, кључни догађај у формирању модерне српске државе и војске.

23. април Дан Војске Србије

Други српски устанак представља прекретницу у историји Србије, означавајући почетак стварања модерне српске војске и државе. Након стицања самосталности, формирана је стајаћа војска, а Гарда је основана од 76 младића из угледних сеоских породица, постављајући темеље за будуће војне структуре.

Овај период означен је оснивањем стајаће војске, регрутацијом првих војника и успостављањем униформисаних јединица. Српска војска потекла је из устаничких чета, рефлектујући дубоку повезаност са народом из кога је потекла. Ова суштинска веза између војске и народа и данас је присутна, с војском која остаје посвећена грађанима и пружа им помоћ у свакој прилици.

Интересовање за војну службу, као и за професионално војничко запослење или образовање у војним школама, јасан је показатељ поверења грађана у Војску Србије. Свест о важности војне професије међу младима јасно показује да војска заузима истакнуто место у њиховим очима.

Кроз векове, Војска Србије је остала стуб стабилности и симбол одбране националних интереса, а њен празник слави се као прилика да се одаје почаст храбрим војницима и њиховој историјској улози у формирању модерне Србије.


#   Министарство одбране   Војска Србије   Дан војске Србије
@mo_i_vs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима