Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"ДИЗАЈН ЗА СВАКИ ДАН" - радови студената Департмана за примењене уметности

rssBookmark and Share

Ниш 25.04.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

У петак, 26. априла 2024. године, у 18 сати, Галерија Нишког културног центра биће домаћин изложбе под називом "ДИЗАЈН ЗА СВАКИ ДАН", на којој ће бити представљени радови студената Департмана за примењене уметности Факултета уметности у Нишу.

"ДИЗАЈН ЗА СВАКИ ДАН" - радови студената Департмана за примењене уметности

Ова изложба представља збирку разноврсних дизајнерских радова, који приказују креативност и таленте студената у примењеној уметности. Од урбаних дизајна до модних концепата, посетиоци ће имати прилику да истраже различите аспекте дизајна и уживају у иновативним идејама представљеним на изложби.

Позивамо све љубитеље уметности и креативности да се придруже на отварању ове уметничке изложбе и да подрже талентоване студенте у њиховим стваралачким подухватима.

Графички дизајн може се посматрати као неми филозоф савременог друштва. Преносећи поруке, идеје и емоције кроз визуелну форму, попут архитектуре, он је запис наше колективне свести, одражавајући вредности, трендове и дух времена. Он је језик без речи, који трансцендирајући језичке баријере, допире до дубљих слојева људске егзистенције. Кроз игру облика, боја и композиције, он не само што информише, већ и инспирише, провоцира и покреће промене. У свету преплављеном информацијама, графички дизајн постаје путоказ ка разумевању и сагледавању суштине стварности, подстичући нас да пропитујемо, сањамо и стварамо. Али истовремено, поставља се и питање одговорности - како користити овај моћни алат на начин који је етички, инклузиван и одржив, како би допринели изградњи бољег и лепшег света за све нас.
Графичко обликовање амбалаже, често занемарено као чиста практичност, заправо је платно за уметнички израз и филозофску рефлексију. Оно представља спој форме и функције, где се естетика беспрекорно стапа са корисношћу. Његов прави потенцијал лежи у области иновација, где студенти својим свежим перспективама и неограниченом креативношћу играју кључну улогу. Студенти треће, четврте и пете године, на предмету Просторна графика, ослобођени предрасуда, поседују способност да померају границе и редефинишу парадигме у овом уметничком облику. Њихово иновативно размишљање удахњује нови живот обликовању амбалаже, дајући “обичном”, кроз канал маште и инспирације, нешто ново, потпуно несвакидашње. Кроз њихову креативност и досетљивост, они не само да обликују будућност дизајна амбалаже, већ и доприносе ширем дискурсу о естетици, одрживости и људској повезаности.
Наравно, Галерија Нишког културног центра, као витални део у животима ових младих уметничких снага, већ је и те како позната као место које оснажује студенте да померају уметничке границе и истражују свој потенцијал. (Доц. др ум. Јефимија Стоичић)

Ментори:
мр Сања Девић, ванредни професор
др ум. Јефимија Стоичић, доцент
Анита Милић, ванредни професор.


#   Ниш   Факултет уметности   изложба   дизајнери   Галерија НКЦ
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима