Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли је Шабан део наше нишке, српске, европске културе, пита Осман Балић поводом укидања Булевара Шабана Бајрамовића?

rssBookmark and Share

Ниш 22.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

У Нишу је избила жустрија расправа међу грађанима након што је покренута иницијатива за промену имена улице која носи име по познатом певачу ромског порекла, Шабану Барјамовићу. Ова иницијатива, која је привукла пажњу јавности, изазвала је различите реакције међу становницима града.

Споменик Шабану Бајрамовићу  Фото: М.М. Јужна Србија Инфо
Споменик Шабану Бајрамовићу Фото: М.М. Јужна Србија Инфо

Пре скоро две деценије, инспирисана растућом популарношћу џеза и порукама те врсте музике, градска власт је одлучила да једну од нишких улица назове по познатом певачу, Шабану Барјамовићу. Међутим, недавна иницијатива за промену имена ове улице изазвала је жучне дебате међу грађанима.

Оваква ситуација поставља питање дубљих вредности и идентитета града Ниша. Као град са богатом историјом и разноликом етничком и културном заједницом, Ниш је одувек рефлектовао утицаје различитих народа и цивилизација кроз векове.

Док су неки становници подржали идеју о промени имена улице, други су се успротивили таквом предлогу, истичући да је име улице део културног наслеђа града и да га треба сачувати као део локалног идентитета.

Одлука о промени имена улице сада лежи у рукама одборника Скупштине града, који ће морати да размотре све аргументе и донесу одлуку која ће одредити пут града Ниша у будућности. Ово питање није само о имену једне улице, већ о томе како град Ниш види и негује своје културно наслеђе и како се односи према различитостима и мултикултуралности.

Док се расправа наставља, грађани Ниша остају подељени у мишљењима, али једно је сигурно - ова тема ће наставити да буде предмет пажње и дискусија у наредним данима.

Подсетимо..Према предлогу Комисије за називе делова насељених места и називе улица, Булевар Шабана Бајрамовића ће променити име у Булевар Саше Савића (Швабе), док ће Сточни трг добити ново име - Трг Шабана Бајрамовића.

Саопштење Осмна Балића председника ЈУРОМ центра..

Поводом пресељења Булевара Шабана Барјамовића

Да ли је Шабан део наше нишке, српске,европске или светске културне баштине?

Пре двадесетак година а захваљујући грозници џеза И порукама те врсте музике градска власт је донела одлуку о именовању једне нишке улице именом певача ромског порекла,Шабана Барјамовића.

Пре неки дан у медијима је осванула вест о иницијативи градјана- становника те улице о “пресељењу” имена . Настаде мук И збуњеност медју Нишлијама И Ромима у граду па И шире..

Ниш је био административни, војни и трговински центар различитих држава и царстава којима је, током своје дуге историје, припадао. На простору данашњег Ниша,у античком граду Наису рођени су римски цареви Константин Велики и Констанције ИИИ али И певач Шабан Барјамовић. Током историје, територијом на којој се данашњи град налази прошли су Дарданци, Трачани, Илири, Келти, Римљани, Хуни, Авари, а затим и Византинци, Срби, Бугари, Турци. Додјосмо И ми Роми, Јевреји , Цинцари па и многи из руралних делова.

Утицај различитих народа који су живели на територији данашњег града Ниша примећује се у културном наслеђу града И данас. Да ли смо као Нишлије, после овакве иницијативе о пресељењу улице ,”булевара” Шабана Барјамовића изгубили у двадесетогодишњој локалној показној вежби интеркултурализма, толеранције, трпељивости И градјанског васпитања?

Да! Изгубили смо! Пали смо сви на испиту!

Изгубили смо од стране медиокритета. Побунили се медиокритети!Они који су просечни у свему. Мерне јединице провинцијалног, малограђанског морала, политичке коректности и друштвене прихватљивости. Просечност као друштвена болест И коров паланачког духа.

У доба медиокритетства оно што је некад било ствар прикривеног стида постаје предмет нескривене јавне бламаже града.

Намерно сам на почетку овог текста навео делове историје града Ниша. После овакве “градјанске иницијативе” отвара се питање: “Или смо град Ниш или смо паланка?” Не сме да надвлада филозофија паланке. Та филозофија И паланачки дух се противи свему што је другачије ,модерно И ново. Тај дух паланке затвара културни мегаполис Наис пред светом. Тај дух је окренут кобајаги “традиционалном” а заправо је носилац опасног , агресивног шовинизма И етничког нарцизма.Тај неконтролисани паланачки дух гаји у себи култ етничке а у овом случају урбанистичке чистоте који у каснијим фазама постаје манија И безбедносни ризик по сваког другачијег.

Сваког! Не само Рома. Питање је времена.

На одборницима Скупштине града је реч!

 


#   Ниш   Роми   Шабан Бајрамовић   Сточни Трг насеље   Осман Балић   Комисија за називе места и улица
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима