Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ШАБАН, први српски и нишки уметник у најпрестижнијем џез музеју у Њу Орлеансу

rssBookmark and Share

Ниш 13.06.2024. Нишвил, Јужна Србија Инфо

Изложба посвечена животу и делу Шабана Бајрамовића биће отворена данас, у 18 сати по локалном времену у најпознатијем светском џез музеју у Њу Орлеансу, у присуству високих америчких званица и представника српске дијаспоре, објавио је сајт Нишвил.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Шабан ће се наћи у друштву својих идола попут Луј Армстронга, Реј Чарса и Џејмс Брауна, као неспорни краљ балканског соула и блуза и светски краљ ромске музике.

Поред личних предмета бице изложене и његове плоче, касете, цд, плакати, књиге и часописи о њему као и његова оригинална статуета коју Нишвил џез фестивал традиционално додељује извођачима за најбољу фузију џеза са другим правцима.

Део изложбе бице и фотографије неких од лаурета и добитника статуете попут Соломона Барка, Блуз Брадерса, Ал Ди Меоле и Кенди Далфер. Посетиоци ће моци да виде и кратак филм о Шабану, а преко QР кодова и да преслушају његове песме.

На отварању ће наступити и бенд Петера Стана, ромског уметника који деценијама живи у Њујорку и који је имао четир заједничка наступа са Шабаном током његове чувене турнеје по Америци.

Изложба је резултат петогодишњих договора директора Нишвила и директора Њу Орлеанс џез музеја Грега Ламбосија који је прошле године коначно посетио Нишвил фестивал и џез музеј и упознао се са животом и делом Шабана Бајрамовића.

Немерљив допринос овој изложби дала је и представница Нишвила у Америци Јелена Ивањац конкретним договорима о самој поставци и визуелном индентитету изложбе.

Изложба це бити отворена наредних 6 месеци.


#   Ниш   Роми   музика   Нишвил   Шабан Бајрамовић   САД   џез   фотографије   Њу орлеанс
@nisville @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима