Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

ŠABAN, prvi srpski i niški umetnik u najprestižnijem džez muzeju u Nju Orleansu

rssBookmark and Share

Niš 13.06.2024. Nišvil, Južna Srbija Info

Izložba posvečena životu i delu Šabana Bajramovića biće otvorena danas, u 18 sati po lokalnom vremenu u najpoznatijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu, u prisustvu visokih američkih zvanica i predstavnika srpske dijaspore, objavio je sajt Nišvil.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Šaban će se naći u društvu svojih idola poput Luj Armstronga, Rej Čarsa i Džejms Brauna, kao nesporni kralj balkanskog soula i bluza i svetski kralj romske muzike.

Pored ličnih predmeta bice izložene i njegove ploče, kasete, cd, plakati, knjige i časopisi o njemu kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima.

Deo izložbe bice i fotografije nekih od laureta i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer. Posetioci će moci da vide i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pesme.

Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četir zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi.

Izložba je rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posetio Nišvil festival i džez muzej i upoznao se sa životom i delom Šabana Bajramovića.

Nemerljiv doprinos ovoj izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe.

Izložba ce biti otvorena narednih 6 meseci.


#   Niš   Romi   muzika   Nišvil   Šaban Bajramović   SAD   džez   fotografije   Nju orleans
@nisville @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima