Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У нишком “Зоо планету” отворен стационарни простор за смештај збринутих животиња

rssBookmark and Share

Ниш 01.02.2022. Јужна Србија Инфо

Свака животиња која стигне у нишки “Зоо планет”, од сада ће прво бити смештена у посебно опремљени стационар. Овај нови, адекватно уређен простор, омогућиће неопходну негу животиња пре њиховог удомљавања, враћања у природу или придруживању осталим станарима “Зоо кутка”.

У нишком “Зоо планету” отворен стационарни простор за смештај збринутих животиња

Некадашња учионица за едукацију деце у “Зоо кутку”, који се налази у селу Каменица надомак Ниша, сада је претворена у стационарни простор за смештај животиња. Волонтери сада могу брже и ефикасније да реагују када животиња стигне у “Зоо кутак”, а и њиховим одвајањем од осталих спречава се ширење заразних болести каже оснивач удружења “Зоо планет” Душан Стојановић. 

“Многе животиње, поготово када су дивље јединке у питању, не знамо да ли носе неке вирусне или бактеријске обољење. Зато је важно да одређени период проведу у изолованој, адекватној просторији”, каже Стојановић. 

Стационар има амбулантни сто, неопходну каду за купање животиња и топлу воду, капацитете за шест малих и две веће животиње и све медикаменте које користе за лечење и превентивну заштиту животиња, као и стерилизатор инструмената који се користе за интервенције. 

“Све ово ће олакшати сам рад наших волонтера, али и помоћи будући збринутим животињама које буду долазиле. Поред дивљих животиња, ту су и кућни љубимци који долазе из неконтролисаних услова, јер не знамо да ли такође носе неке болести. Свака животиња коју власници оставе мораће да прође 21 дан кроз стационарни простор, где ћемо увидети да ли је потпуно здрава и онда ће се придружити осталој групи животињама које су у сталном делу”, каже Стојановић.

Рад ће бити олакшан и ветеринарима са којима сарађује ово удружење. 

“Многе интервенције спроводимо овде због стреса животиња. Ветеринари нас често обилазе, тако да је и њима додатно олакшан рад”, истиче. 

Помоћ за опремање стационара добили су од УСАИД-а, Националне коалиције за децентрализацију и организације ОРЦА кроз пројекат “Твоје место у Србији” аплицирањем на сајту промени.рс. Ово је, како каже Стојановић, и велика подршка за боље функционисање и развој удружења.

Опремање простора помогли и млади

Нови простор грејаће соларни панел, који је донирала ученичка компанија “Еколим” из Ниша у сарадњи са омладинском иницијативом “Соларни азил”, кроз пројекат Wорлд Wиде Фунд-а (WWФ) "На младима клима остаје". 

У плану је и постављање информативних табли које ће бити постављене у дворишту Зоо планета, где ће посетиоци моћи да сазнају више о станарима Зоо кутка, удружењу и волонтерима, али и друштвено одговорним компанија који им помажу.

“Настављамо са активностима које ће служити да се посетиоци упознају са животињама, да прочитају њихове приче, а ту ће бити и промотивне табле друштвено одговорних компанија како бисмо могли да их промовишемо, а они ће заузврат да помогну нашем кутку тиме што ће помоћи кроз услуге, донације или нешто друго”, каже Стојановић. 

Иначе, у Зоо планету и даље траје акција припремања зимнице за животиње. Сви који желе да помогну могу да уплате новчана средства на жиро рачун удружења, а могу и сваког викенда да дођу од 11 до 17 часова и да лично донесу донације ии да се друже са животињама. У удружењу кажу да је добродошла помоћ и у виду грађевинског материјала, због честог реновирања и адаптација простора.


#   Ниш   ЗОО Планет (орг)
@zooplanetnis @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима