Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аналитичари о Раминој посети Србији: Инцидент или не?

Bookmark and Share

11.11.2014. Бранка Тривић, РСЕ-Јужна Србија Инфо

У историјској посети Београду, првој након готово 70 година, премијер Албаније Еди Рама, после разговора са премијером Србије, рекао је на заједничкој прес конференцији да је Косово независна држава и да је то неумитна реалност која се не може мењати, због чега га је његов домаћин, премијер Србије Александар Вучић, оптужио за провокацију.

Аналитичари о Раминој посети Србији: Инцидент или не?

Премијер Србије требало је мирно да изнесе свој став без етикетирања ставова свог госта, оцењује за РСЕ Душан Јањић, челник Форума за етничке односе.

Након што је албански премијер Еди Рама изнео став о томе да је независност Косова готова ствар и да што пре то признамо “то ћемо пре моћи да напредујемо”, премијер Србије Александар Вучић, видно изнервиран, оштро је одговорио да је изненадјен говором албанског премијера који је назвао провокацијом.

“Нисам очекивао провокацију од господина Раме и нисам очекивао да ће да говори о Косову и Метохији, јер не знам какве он има везе са Косовом и Метохијом... Косово и Метохија је део Србије и никакве везе са Албанијом није имало и неће имати...Моја обавеза је да кажем да Србију неће нико да понижава”, рекао је Вучић.

Вучић је, међутим, поручио да ће упркос свему наставити разговоре с албанским премијером и учинити све да унапреди односе две земље.

"Учинићемо све да потпишемо важне споразуме са Албанијом, даћемо све од себе да гледамо у будућност, а не у прошлост, да радимо на зближавању у региону и између наше две земље", казао је српски премијер.

Реагујући на говор албанског премијера Едија Раме и реакцију Александра Вучића, Душан Јањић, координатор Форума за етничке односе, за РСЕ каже да не разуме зашто је Вучић Рамин став о Косову доживео као провокацију:

“Албанија је признала Косово, лобира за његову независност и пуно међународно признање и било би сасвим нормално да је и премијер Вучић поновио сопствени став о томе да Србија и њена влада не признају независност Косова и да се заложио за нормализацију односа и поштовање Бриселског споразума. То би био прави одговор. Неспорно је да се Албанија и Србија не слажу по питању Косова, али једноставно правило налаже да питања око којих се не слажемо око њих се и не споримо. Дакле, с тог становишта овај инцидент и није неки велики инцидент и очигледно је намењен унутрашњеполитичкој потреби премијера Вучића”, сматра Јањић.

 

Премијер Албаније Еди Рама у уторак ће у Прешеву разговарати са лидерима албанске заједнице. Од пре више од једног века, од оснивања државе Албаније, ово је прва посета челника те државе Прешеву, каже за РСЕ председник те општине на југу Србије Рагми Мустафа.

“Та посета ће, наравно, допринети побољшању односа између Србије и Албаније, а што се тиче посете премијера Едија Раме Прешеву, односно, треба подсетити да је од формирања државе Албаније пре сто две године, то први челник Републике Албаније који у својству премијера посећује Прешевску долину. Она је врло значајна за грађане Албанце у Прешевској долини јер се креира утисак и убеђење Албанаца да се матична држава, Република Албанија, залаже за постизање највиших стандарда права Албанаца у Прешеву, Бујановцу и Медведји, односно, да је матична држава, Република Албанија, заинтересована да води бригу о правима Албанаца у Прешевској долини”, каже Рагми Мустафа.

Упркос напетости на прес конференцији двојице премијера, Душан Јањић оцењује да је посета председника албанске владе Едија Раме Београду сигурно пробијање леда у деценијској раздвојености Албаније и Србије.

“Ово је неки први тест идеје ‘балканског Бенелукса’ јер то што је иницирано у Берлину, а што треба да створи координацију и сарадњу шест балканских земаља, највеће искушење има у српско-албанским односима. Дакле, Рамина посета нормализује односе Албаније и Србије као држава, а тиме и помаже да се односи Срба и Албанаца у региону нормализију. У конкретном случају, кад је у питању процес нормализације односа Приштине и Београда, сигурно да ће Албанија, као један од партнера који прихвата правила Бриселског споразума, допринети ономе што се зове стварање боље атмосфере, релаксирању, па и мотивисању, албанских актера да искрено сарађују у том односу. Такође, ово је и прилика да се коначно рашчисти питање националних мањина у смислу одговора на питање шта је матична држава Албанцима из Прешева уколико Албанија признаје Косово. Дакле, улазимо у једну деликатну, али врло важну фазу где ће се, једноставно, и ти снови неких Албанаца да им је центар света у Тирани полако усмеравати ка реалности, а то је да више комуницирају са Приштином и Београдом него са Тираном”, оцењује Душан Јањић, координатор Форума за етничке односе.

Европска унија има довољно јаке полуге да обе земље усмери у правцу будућности и регионалне сарадње и тако је и дошло до сусрета албанског и српског премијера након непријатног инцидента на недавној фудбалској утакмици, оцењује за РСЕ Александар Попов из новосадског Центра за регионализам.

“Мислим да су довољно снажан сигнал из Брисела добиле и једна и друга страна, тако да се од две земље које су кандидаткиње за чланство у Европској унији стварно очекује да уложе напоре да се стабилизује стање у региону, пре свега у оном јужном делу. Ту ће свакако стизати велики притисак из Брисела. Еди Рама ће посетити и Прешево и биће значајно видети какве ће поруке послати Албанцима са југа Србије. Дакле, то може бити шанса за нови почетак. Све зависи колико ће се искрено томе прићи. Бар овде ако би се стабилизовала та линија Београд-Тирана, мислим да би то био један корак у правцу стабилизације стања у региону”, оцењује Александар Попов.


#   Александар Вучић   Косово и Метохија   Албанци   посета   Рагми Мустафа   аналитичар   Еди Рама   Бранка Тривић   Душан Јањић   Шанса за нови почетак
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима