Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koridor 10: Posle Španaca, pred kaznom još dva izvođača

rssBookmark and Share

Beograd 14.07.2017. Večernje novosti

Zbog kašnjenja u radovima na dve deonice Koridora 10 mogle bi biti sankcionisani grčki "Aktor" i ponovo kompanija "Azvi". Do sada naplaćena 901 milijarda dinara kazni

Koridor 10: Posle Španaca, pred kaznom još dva izvođača

Posle novčane kazne od 100.000 evra za španski konzorcijum "Azvi-Rubau", žuti karton su od "Koridora Srbije" dobile kompanije koje rade na još dve deonice na Koridoru 10. Ovo javno preduzeće uputilo je grčkom "Aktoru" zahtev za ispravku radova za deo od Proseka do Crvene Reke, dok je na istočnom kraku još jedan ukor dobio "Azvi" zbog deonice od Grdelice do Caričine Doline na južnom kraku Koridora 10. Ukoliko ne isprave propuste u razumnom roku i njima sledi kazna.

Već duže od decenije iščekujemo kraj radova, a u tom periodu, investitori, "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" raskinuli su ugovore sa samo dva nesavesna izvođača - austrijskom "Alpinom" i bugarskim "Trejsom". Svi ostali, u najgorem slučaju, prošli su sa opomenama, naplatom penala ili garancija.

"Putevi Srbije" su tokom poslednjih 12 godina, na svim svojim gradilištima, naplatili ukupno oko 901 milijardu dinara kazni. U prošloj godini, firme su "disciplinovali" sa oko 41,5 miliona dinara. Lane se na tapetu dva puta našao Institut za puteve zbog kašnjenja na izradi projekta na deonicama od Kaća do Zrenjanina, kao i u delu od Užica do Kratovske stene. "Srbijaautoput" i "Planum" su kažnjeni sa 23 miliona dinara zbog probijanja roka u delu Topola 1 - Bućin grob. Po planu nije teklo ni postavljanje zidova za zaštitu od buke na auto-putu kroz Beograd, pa je "Verkos" iz Osijeka izgubio posao, ali i blizu 16,5 miliona dinara.

S druge strane, "Koridori Srbije" pre naplate penala traže ispravku radova.

- Svaki izvođač koji je napravio neopravdan propust u ispunjavanju svojih ugovornih obaveza je dobio zahtev za ispravku. Krajnja posledica nepostupanja po ovom zahtevu jeste raskid ugovora - kažu u ovom preduzeću. - Pravila se primenjuju jednako prema svim izvođačima i nema privilegovanih. Naknada štete prouzrokovana kašnjenjem i neopravdanim odugovlačenjem radova na gradilištu primeniće se u skladu sa ugovornim odredbama protiv svakog izvođača kad se steknu uslovi za to. Spremni smo da nedvosmisleno i bez kompromisa raskinu ugovor sa svim izvođačima koji iz neopravdanih i nerealnih razloga kasne sa radovima. U ovom momentu radovi se izvode svuda u skladu sa predviđenom dinamikom.

PENALI DO DESET ODSTO

Koliku će kaznu nesavesni izvođači platiti, zavisi pre svega od ugovora koji imaju sa investitorom.

- Iznos naknade predviđen je svakim pojedinačnim ugovorom i plaća se za svaki dan koji prođe od isteka relevantnog roka za završetak radova do datuma koji se navodi u Potvrdi o preuzimanju radova - objašnjavaju u "Koridorima". - Ukupan iznos ove naknade je limitiran i ne može da bude veći od maksimalnog iznosa odštete usled kašnjenja koji je predviđen ugovorom i kreće se do najviše 10 odsto ugovorno prihvaćene cene.

Večernje novosti

Komentara: 0


#   Beograd   Putevi Srbije   auto-put   Grdelica   koridor 10   Večernje novosti   Koridori Srbije   Prosek selo   Crvena Reka   novčane kazne   Aktor   Caričina Dolina   Azvi-Rubau
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima