Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sloboda izražavanja na niskom nivou

rssBookmark and Share

Vranje 18.01.2014. Beta

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je da će novinari 2013. pamtiti po maloj slobodi izrazazavanja i visokoj autocenzuri.

Sloboda izražavanja na niskom nivou

"U ovom trenutku ne bih pravio nikava poređenja sa Miloševićevim periodom i sistemom koji je tada vladao, ali što se tiče slobode izražavanja, mislim da je bila na jako niskom nivou, da se jako suzio krug medija koji nezavisno i bez ikakve kontole izveštavaju o važnim društvenim pitanjima", rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je naveo da je siguran da se prošla godina po slobodi izražavanja može porediti sa vremenima za koja smo mislili da su davna prošlost, jer su "novinski sadržaji politički diktirani".

"Najveći broj medija je pod direktnom kontrolom, da li vlasti, pojedinih stranaka ili drugih centara moći, koji diktiraju medijske sadržaje i to je nešto što je ova godina pokazala da se suštisnki odnos bivše i ove vlasti u mnogome ne razlikuje", ocenio je Obradović.

Kao jedan od problema predsednik NUNS-a je naveo i autocenzuru kojoj su novinari podložni.

"Strah od političke moći, skoncetrisane u rukama jednog čoveka ili jedne partije, dovela je do visokog nivoa autocenzure koja je direktno dovela do toga da jedna vest, parekselans tabloidna, ne bude objavljena ni u jednom tabloidu", istakao je Obradović.

Predsednik NUNS je ukazao i da tabloidi drugim medijima nameću pristup izveštavanja koji nije dobar ni za građane, ni za demokratiju u Srbiji.

"Sve dok su tabolidi politički projekti koji se kontrolišu iz centara moći, a kod nas je, plašim se, takva situacija, tabloidi će ne samo opstajati već će i ozbiljnijim medijima nametati pristup koji nije dobar ni za gradane ni za razvoj demokratskog društva uopšte", smatra Obradović.

Predsednik NUNS-a je naglasio da se sloboda medija mora osvajati i da ona nije data kategorija.

"Sloboda medija nije sama po sebi data; za slobodu medija moramo i mi novinari da se izborimo. Mislim da je naša profesija u poslednje vreme doživela profesionalni pad i da su čitaoci u dobroj meri izgubili poverenje jer se nismo držali profesionalnih i etičkih standarda", ukazao je Obradović.

Predsednik NUNS je ocenio da ni 2014. neće biti dobra za novinare, barem ne finansijski.

"Situacija na tržštu je sve gora, novca za finansiranje medija je sve manje i bojim se da mnogi od 1.300 registrovanih medija u Srbiji neće preživeti ovu godinu", upozorio je Obradović.

Komentara: 0


#   Vranje   NUNS   Vukašin Obradović   sloboda medija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima